Nieuwsbrief #3-2021: Kennismaken in Kennemerland

Beste liefhebber van lokaal voedsel,Hier is alweer onze derde nieuwsbrief! En er is intussen alweer zoveel moois gebeurd… Alles wat we doen in deze fase heeft te maken met kennismaken. Kennismaken met geïnteresseerden, kennismaken met organisaties als Stichting Landschap Noord-Holland, de Provincie, PWN, Stichting OerIJ, de gemeenteraadsfracties en kennismaken met agrariërs. Al die ontmoetingen geven ons bakken met energie!
Info avond via Zoom groot succes!
Afgelopen donderdag hadden we onze digitale informatieavond. Wat een feest! Voorzitter en gastheer Wolter nam ons mee in zinderende, interactieve Zoom-sessie, en ook hier draaide het weer om ‘kennismaken’. Hij heette iedereen welkom en daarna was er een inspirerend filmpje van de eerste Herenboerderij. De uitkomst van de vragenlijst die de deelnemers vooraf hadden ingevuld heeft geresulteerd in aantal mooie inzichten, die Wolter even met ons doornam. Zaza Versteeg, die niet alleen Herenboeren NL vertegenwoordigt, maar zelf ook voorzitter is van Herenboeren Duinstreek, was deze avond onze gast. Ze deed verslag van het hele proces van oprichting, en de aanloop naar de officiële opening in januari 2022. 

Vervolgens werden groepjes van ca. 8 personen samen met een van de kartrekkers in een break-out gezet, voor een korte kennismaking en de mogelijkheid om vragen te stellen. Na 20 minuten kwam iedereen weer samen en bespraken we een aantal onbeantwoorde vragen. Een tweede break-out-ronde draaide om het samen invullen van een online plattegrond van de omgeving. Met z’n allen blijken we toch nog best veel te weten over wie waar grond heeft. Met deze waardevolle leads kunnen de kartrekkers volop aan de slag. Heel veel dank mensen! Dit was heel waardevol, en ontzettend leuk om samen te doen. Wolter sloot af met een uitnodiging aan iedereen om op 18 december mee te wandelen met een gids van IVN. De kartrekkers bleven – meer dan dik tevreden over de avond – nog even napraten in Zoom. 

Ineke, Jolan, Sander, Gonnie en Judith: heel veel dank voor jullie inzet met het verspreiden van posters en flyers! 

De opname van de Zoom-bijeenkomst kun je hier bekijken. 

Exposure
– kartrekker Jeroen te gast bij Radio Heemskerk13 november
– kartrekker Wolter te gast bij Radio Castricum 24 november
– kartrekker Menno te gast bij Paal45 Podcast25 november
– kartrekker Jeroen spreker Initiatieven Avond Club Mariz
Grond
De zoektocht naar grond is er een van een lange adem. Via Gonnie, een van de geïnteresseerden, kwam een tip binnen over een stuk grond dat te koop staat. Onze kartrekkers hebben inmiddels contact met de makelaar en ook heeft Herenboeren Nederland een zogenaamde ‘quick-scan’ uitgevoerd. De grond blijkt geschikt, maar er komt een hoop meer bij kijken. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. Meer tips over potentiële grond voor een Herenboerderij zijn welkom!
Officiële oprichting
Op 13 december wordt de coöperatie Herenboeren Kennemerland officieel opgericht! Hoera hoera, wat een feest! Diezelfde dag wordt ook de Samenwerkingsovereenkomst met Herenboeren Nederland getekend. Herenboeren Kennemerland ziet het levenslicht, daar zijn we heel blij mee. Winterwandelingen
Omdat het jammer is dat we in deze tijd niet binnen met grote groepen fysiek samen kunnen komen, en kennismaken een belangrijk onderdeel is van ons oprichtingsproces, hebben we een ontzettend leuk alternatief bedacht. We gaan Winterwandelingen organiseren, onder begeleiding van een gebiedsgids van IVN. Omdat de gids niet kosteloos is vragen we een vergoeding van 5 euro per huishouden voor deelname. Datum: 18 december om 10 uur bij de parkeerplaats bij Landgoed Marquette. Opgeven via herenboeren.kennemerland@gmail.comKennismaken
Wanneer je samen in een coöperatie stapt, draait alles om contact maken met elkaar. De insteek is dat je je aansluit voor een lange tijd. Daarom maken we graag persoonlijk kennis met iedereen. Net als de zoektocht naar grond is dat een proces van de lange adem, maar gelukkig zijn wij dol op koffie 🙂 Dus, heb je een keer tijd, laat het weten, dan maken we graag wat beter kennis. 

Televisie
Herenboeren Wilhelminapark was dinsdag 23 november in het televisieprogramma Binnenstebuiten op NPO2. Terug te kijken via NPO Start. 
Help mee ons bereik te vergroten. Vind je dat anderen deze nieuwsbrief ook moeten lezen? Stuur ‘m dan door naar je vrienden, kennissen en familie, en vraag ze om zich ook aan te melden.

Dat was ‘m weer. 
Wolter (06-46846273), Menno, Wietske, jeroen, Bob en Johan

Deel dit bericht: