Nieuwsbrief #5-2021: Fijne feestdagen!


Liefhebbers van wormen en ander bodemleven, Allereerst wensen we jullie hele fijne feestdagen en een gezond nieuwjaar toe! In deze nieuwsbrief een kerstgroet namens de kartrekkers en een terugblik op de afgelopen vier maanden. Wat een avonturen hebben we al met elkaar beleefd!



Een goed begin is het halve werk
Samen hebben we lekker de schouders eronder gezet de afgelopen vier maanden! We kijken met veel plezier terug op wat er in gang is gezet. Een artikel in in het Castricums Nieuwsblad eind augustus bracht de boel in beweging. Daarop volgde een informatieavond in september voor kartrekkers. Met de mensen die zich hebben aangemeld maakten we in oktober een kennismakingswandeling, waarna we een kartrekkersgroep samenstelden. Als een razende breidden we ons netwerk uit. We spraken met relevante organisaties in de regio: Landschap Noord Holland, PWN en Stichting OerIJ. We legden contact met de Provincie, de gemeenten en de gemeentefracties. We werden actief op Facebook en Instagram.
 Een tweede informatieavond hielden we eind november. Dankzij jullie input hebben we nu 50 leads voor onze zoektocht naar grond. En toen was het december en werden we ook officieel een coöperatie! Met notaris, kamer van koophandel en taart en champagne natuurlijk. We tekenden op de dag van de oprichting ook de samenwerkingsovereenkomst met Herenboeren Nederland. De artikelen in Noordhollands Dagblad en de Castricummer
brachten vervolgens het aantal geïnteresseerden ruim boven de 200!

 

Herenboeren Winterwandeling
Wat leuk om – een aantal van – jullie afgelopen weekend in levende lijve te ontmoeten tijdens de eerste buitenactiviteit van Herenboeren Kennemerland. Een echte winterwandeling met mist en kou op een zaterdagochtend in december op landgoed Marquette. Mooi om te zien dat er in onze omgeving zoveel mensen zijn die hetzelfde doel nastreven: een Herenboerderij waar we ons eigen eten gaan verbouwen. Voordat we op pad gingen met de gidsen van IVN gaf voorzitter Wolter nog een korte update van de status van onze Herenboerderij. Daarna leerden we tijdens de wandeling van alles over de historie en de natuur van landgoed Marquette. Een geslaagde eerste activiteit en een mooie manier om elkaar alvast een beetje te leren kennen. Dit smaakte zeker naar meer, en daarom hebben we voor 2022 alweer een nieuw programma in gedachten.


Op zoek naar grond
Het vinden van de benodigde grond voor onze Herenboerderij is een fikse uitdaging. Alle hulp is daarbij welkom. En wat zijn jullie allemaal behulpzaam. We ontvingen Whatsapp-jes en e-mails met tips en wat waren we blij verrast met de tientallen aanwijzingen die we kregen tijdens de informatieavond. In de daarop volgende weken hebben we contact gezocht met een flink aantal van deze aanknopingspunten en de eerste bezoeken zijn inmiddels afgelegd. We waren al te gast bij diverse boerenfamilies (Vergouw, Beentjes, Groen, Van der Steen, Baltus, Twisk en Terra) en kwamen zo steeds meer te weten over de mogelijkheden en uitdagingen voor grond in de omgeving.

Bij de zoektocht hebben we een gepersonaliseerde ‘Herenboeren Regiokaart’ aangemaakt in Google MyMaps. De afgelopen weken is het een waardevol instrument gebleken, want op boerenbezoek klapt Wolter zijn laptop open, en blijken de meesten het heel leuk te vinden om aan te wijzen welk land van wie is. De plattegrond is onze schatkaart: een ontdekkingstocht op eigen bodem! Zou er ergens tussen al die percelen ook een stukje voor ons bij zitten?

Help je mee om onze Herenboerderij voor elkaar te krijgen? Laat iedereen weten van Herenboeren Kennemerland. Zorg ervoor dat anderen deze nieuwsbrief ook lezen! Stuur ‘m door naar je vrienden, kennissen en familie, en vraag ze om zich ook aan te melden.  Fijne feestdagen en dat 2022 het jaar mag worden dat we voet aan de grond krijgen!  

Wolter (06-46846273), Menno, Wietske, Jeroen, Bob, Johan en Ineke

Deel dit bericht: