Nieuwsbrief #1-2022: Een nieuw herenboeren-jaar!


Liefhebbers van natuurinclusieve landbouw,

Hierbij de eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar. We wensen jullie allemaal een mooi en gezond 2022! En wij gaan dit jaar heel erg ons best doen om de boerderij te realiseren. In deze nieuwsbrief de laatste updates over onze zoektocht naar grond, de laatste ontwikkelingen rondom Herenboeren Kennemerland, én: de eerste activiteiten van 2022 staan alweer op de kalender! En we stonden weer eens bij een boerenhek. Nu voor een artikel in de Uitgeester van 12 januari.

De zoektocht naar grond
In de weken rond Kerst en Oud & Nieuw gingen de kartrekkers vrolijk verder op zoek in Kennemerland, naar een fijne plek voor onze Herenboerderij. Dat doen we door het uitbreiden van ons (agrarische) netwerk in de omgeving. De laatste weken bezochten we weer boeren en tuinders. We waren te gast bij verschillende ondernemers (o.a. De Koning, De Ruyter, Zonneveld en Kuijs) en kwamen zo steeds meer te weten rondom de mogelijkheden, én ook de uitdagingen voor een stuk grond in de omgeving. Overal werden we aardig ontvangen en gingen we de deur uit met nieuwe tips en aanwijzingen. Een buitengewoon leerzaam traject is het toch!Bij de zoektocht hebben we een gepersonaliseerde ‘Herenboeren Regiokaart’ aangemaakt in Google MyMaps. Deze vullen we na elk bezoek verder aan en zo maken we de puzzel compleet.

Een groeiende bewegingOveral in Nederland komen Herenboeren initiatieven van de grond. We maken echt onderdeel uit van een groeiende beweging. In onze regio maken begin 2022 maar liefst twee Herenboerderijen hun start: Herenboeren Duinstreek (Bergen) en Herenboeren Heemstede aan het Spaarne. Met beide boerderijen onderhouden we contact. Ook in West-Friesland is een initiatiefgroep, net als wij, actief om een Herenboerderij van de grond te krijgen. Op de website van Herenboeren Nederland kun je alle initiatieven bekijken.Onze eigen beweging groeit ondertussen ook flink door. Sinds de laatste informatieavond hebben we weer meer dan 100 nieuwe geïnteresseerden genoteerd. Via nieuwsbrieven en activiteiten gaan we jullie zoveel mogelijk betrekken bij onze coöperatie. We denken na over een nieuwe informatieavond de komende maanden voor alle nieuwe geïnteresseerden. Daarover in de volgende nieuwsbrief meer.

Een eigen website voor Herenboeren KennemerlandDegene die ons volgen op de socials hebben het al kunnen zien: kartrekker Menno is druk bezig geweest met onze eigen website voor Herenboeren Kennemerland. Hij heeft er een fijne en informatieve plek van gemaakt en samen met ons team van kartrekkers gaan we de komende tijd aan de slag met een aantal leuke rubrieken. Voorzitter Wolter leest regelmatig een relevant boek en schrijft daar een kort blogje over. De eerste boeken in de rubriek Wolter leest staan inmiddels online. Kartrekker Ineke gaat op reis, we gaan met elkaar corresponderen en jullie mogen met ons meelezen. Kartrekker Wietske kookt heel graag en schrijft voor jullie recepten die aansluiten bij het seizoen. En Menno neemt ons mee in zijn onderzoek naar een forellenvijver.



Webinars van Herenboeren NederlandBegin 2022 start er een een reeks webinars voor alle Herenboeren. Experts gaan in op onderwerpen onder de drie pijlers natuurgedreven, sociaal verbonden en economisch gedragen. De webinars duren ongeveer een uur en je kunt gewoon inschakelen vanuit je eigen luie stoel. Save the dates en schrijf je nu alvast in via deze link, dan ontvang je enkele dagen van tevoren een reminder met meer informatie en een zoomlink. De eerste twee webinars zijn:
26 januari: Herenboeren Why, How, What door Geert van der Veer (HBNL)
16 februari: Het varken in de kringlooplandbouw met Ria Markvoort (HBNL) en Adriaan Antonis (WUR)

Activiteiten in de toekomstOmdat we met elkaar een farming community gaan vormen is het leuk om elkaar nu al beter te leren kennen. De gezamenlijke wandeling rond landgoed Marquette smaakte naar meer, dus we blijven nadenken over hoe we (buiten) samen kunnen komen. Goede ideeën voor activiteiten zijn altijd welkom!

Deel de nieuwsbriefHelp je mee om onze Herenboerderij voor elkaar te krijgen? Laat iedereen weten van Herenboeren Kennemerland. Zorg ervoor dat anderen deze nieuwsbrief ook lezen. Stuur ‘m door naar je vrienden, kennissen en familie, en vraag ze om zich ook aan te melden.  

Tot zover!  Wolter (06-46846273), Menno, Wietske, Jeroen, Bob, Johan en Ineke

Deel dit bericht: