Menno’s forellenvijver #2: Forel uit de oven

Ingrediënten (voor 2 personen):

150 gcherrytomaatjes, in vieren
sinaasappel, rasp er op een fijne rasp 1 theel. schil af en pers er 1 eetl. sap uit
limoenen, pers uit 1 ervan 1 eetl. sap, snijd de andere in parten om bij de vis te serveren
0,5 tlahornsiroop (of honing)
0,5 elberberisbessen (of krenten, geweekt in 1 eetl. citroensap)
1 tlvenkelzaad, licht geroosterd en gekneusd
1 elolijfolie
70 gboter
1 kleine teenknoflook, fijngehakt
hele forellen, ingewanden verwijderd en geschubd (vraag de vishandelaar dit te doen) (700 g)
10 gkorianderblad, fijngesneden
zout en zwarte peper

Bereiden:

Verhit de oven tot 230 °C.

Leg de tomaten in een middelgrote kom met sinaasappelrasp, sinaasappelsap, limoensap, ahornsiroop, berberisbessen, venkelzaad, olie, ¹∕8 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Meng alles goed en zet opzij.

Verwarm in een kleine pan de boter rustig met de knoflook op halfhoog vuur tot hij net gesmolten is. Leg de forellen niet te dicht bij elkaar op een middelgrote bakplaat. Bestrooi de boven- en onderkant en de buikholte van elke vis met ¼ theelepel zout. Giet de knoflookboter over de forellen, hij moet beide kanten en ook de buikholte bedekken. Braad de forellen 18-20 minuten in de oven, en bedruip ze een keer tot de vis net gaar is.

Serveer de vis op de bakplaat of verdeel de filets over de borden en lepel er wat braadvocht overheen. Roer de koriander door de salsa en schep hem over de vis. Dien hem op met de limoenpartjes erbij. 

Deel dit bericht: