Nieuwsbrief #4 – 2022: Inschrijving bijna van start!

View this email in your browser
Beste ondernemers in natuurgebonden landbouw, Het is dan bijna zover. De inschrijving voor Herenboeren Kennemerland gaat over een paar dagen open. Dat en meer in onze nieuwsbrief. Fijne Pasen!

Inschrijving bijna van start
Het is bijna zover! Doe met ons mee. We gaan binnenkort starten met de inschrijvingen voor onze eigen Herenboerderij in de Kennemerland. Op de Dag van de Aarde – dat is vrijdag 22 april – kun je op de website van Herenboeren Kennemerland de intentieverklaring downloaden. Lees meer over de aanmeldprocedure op onze website. En bekijk onderstaand filmpje!De inschrijving voor Herenboeren Kennemerland gaat beginnen! 

De zoektocht naar grond gaat door!
De afgelopen weken waren de kartrekkers van Herenboeren Kennemerland weer druk met onze zoektocht naar grond in de Kennemerland. We bezochten verschillende agrarische ondernemingen, spraken diverse boeren én maakte kennis met enthousiaste leden.

Het moeilijkste van het oprichten van een Herenboerderij zit – helaas – in het begin: het vinden van grond. Daarom zorgen we er met elkaar voor dat iedereen ons en het principe van Herenboeren kent in de omgeving.
Dat we daar al redelijk in slagen bleek wel uit een boer die we vorige week spraken: “Ik dacht al, wanneer komen jullie eens bij mij langs. We wonen als boeren dan wel afgelegen, maar we weten altijd alles als eerste. Jullie waren bij al mijn buren al op bezoek geweest. Welkom!”.

Voedselvisiecafé Provincie Noord Holland
Kartrekkers Wolter en Wietske waren woensdag 30 maart aanwezig bij het Voedselvisiecafé van de provincie Noord Holland. De avond in het Huis van Hilde stond in het teken van de voedselvisie van de provincie. Aanwezigen op deze avond waren onder andere de Duintuin, de Oesterzwammerij uit Bloemendaal, een schaapherder, diverse boeren uit de omgeving en de Groente Amsterdammer die boert op Landgoed Rorik. Het was fijn om een gezicht te krijgen bij de mensen van de provincie die we tot nu toe alleen nog via de e-mail hadden gesproken.

De drie thema’s waar de voedselvisie op focust zijn: regeneratieve landbouw, kringlooplandbouw en korte ketens. Dat sluit natuurlijk naadloos aan bij de werkwijze van Herenboeren Nederland. Waar de provincie over subsidieregelingen begon hebben wij natuurlijk meegedeeld dat we niet afhankelijk zijn van subsidie, maar met 200 huishoudens de visie van de provincie nu (en niet in 2030) in de praktijk willen brengen.Onze behoefte bestaat uit grond en de juiste vergunningen. Onze vraag was dan ook of de provincie ons hiermee kon helpen. We hebben contactgegevens uitgewisseld. Dat wordt vast nog vervolgd.

Onze nieuwe kartrekker: Denise de Neef

De afgelopen weken is een nieuwe kartrekker begonnen in ons team! En daar zijn we heel blij mee. Denise stelt zich voor: In mijn jeugd ben ik opgegroeid met een grote moestuin en het aardappellandje van mijn ouders. Elke dag aten we verse groenten en fruit van het seizoen. De kelder thuis stond vol met glazen weckpotten met ingemaakte groenten, de bieten en wortelen lagen onder het zand en er was keus uit diverse soorten jam. Bij de eerste kennismaking in de krant en de informatieavond die daarop volgde moest ik direct denken aan deze fijne herinneringen en raakte enthousiast.
Hoe fantastisch zou het zijn een Herenboerderij waar je gezamenlijk biologisch voedsel verbouwt en werkt aan herstel van de biodiversiteit. Ik besefte direct ‘er is werk aan de winkel’ en stelde de voorzitter de vraag: ‘hoe kan ik helpen?’. Het resultaat is dat ik aan de slag ga als kartrekker. Wat precies mijn taken worden zijn we nog aan het ontdekken, maar er is genoeg te doen en te leren. Mijn eerste netwerkafspraak staat al in de agenda!

Webinars Herenboeren Nederland terugkijken
De afgelopen maanden heeft Herenboeren Nederland een tweetal webinars georganiseerd. Deze zijn online terug te kijken. Op 16 februari gaf Adriaan Antonis een webinar over ‘het varken in de landbouw’. Op 23 maart was de beurt aan Marjolein Elings over het onderwerp ‘Mentale Oogst’. Je kunt de webinars vinden op de website van Herenboeren Nederland.

Deel de nieuwsbrief
Help je mee om onze Herenboerderij voor elkaar te krijgen? Laat iedereen weten van het bestaan van Herenboeren Kennemerland. Zorg ervoor dat anderen deze nieuwsbrief ook lezen. Stuur ‘m door naar je vrienden, kennissen en familie, en vraag ze om zich ook aan te melden. En volg ons! Op de website, op Facebook en Instagram.  Tot zover en fijn paasdagen! Wolter (06-46846273), Menno, Wietske, Jeroen, Bob, Johan, Denise en Ineke (vanuit Colombia)

Deel dit bericht: