Nieuwsbrief #8 2022: Kennismaken, op bezoek bij Duinstreek en raamposters

Beste aspirant-Herenboeren en geïnteresseerden, Wat vliegt de tijd ! Met de warme dagen de afgelopen week lijkt de zomer al begonnen. Het is bijna een jaar geleden dat Wolter en Wietske aan de keukentafel spraken over Herenboeren. En wat is het leuk om onze beweging te zien groeien. In deze lekker lange nieuwsbrief een update over Herenboeren Kennemerland. Veel leesplezier en we hopen jullie snel te zien en spreken.
De animo voor deelname aan onze op te richten Herenboerderij in de Kennemerland is groot, zoveel is wel duidelijk. Dank allen die zich al zo snel hebben ingeschreven! Heb je dat nog niet gedaan maar wil je wel zeker zijn van een plekje op onze boerderij? Ga naar de website en download het aanmeldformulier.

Eerste kennismaking smaakt naar meer!
We wisten het stiekem al, maar weten het nu zeker: wat een leuke leden hebben we bij Herenboeren Kennemerland. Op zondagmiddag 12 juni organiseerden we de eerste kennismaking van leden die officieel aspirant-lid zijn geworden van onze coöperatie. Zij stuurden ons een ingevulde intentieverklaring en betaalden 10% van het inschrijfgeld. We verzamelden met 15 huishoudens op de parkeerplaats bij camping Geversduin en na een korte update van onze voorzitter gingen we aan de wandel.

Bij de Boerderijlaan moesten we natuurlijk even op de foto. Na een uur wandelen kwamen we bij camping Geversduin en konden de kinderen heerlijk de speeltuin in terwijl de leden zich bogen over het speciaal gemaakte stroomdiagram over onze Herenboerderij. Zo komen we te weten welke rol onze leden zien, voor nu en straks op de boerderij. Deze eerste bijeenkomst smaakte naar meer. Gelukkig zien we op zaterdag 16 juli de volgende groep. Na de zomer volgen er meer kennismakingsbijeenkomsten.

Verderop in de Duinstreek
Een van de allereerste acties in ons Herenboeren-avontuur was telefonisch contact leggen met Zaza van Herenboeren Duinstreek. Daarop volgde een hartelijke ontmoeting, en vanaf dat moment begon onze trein langzaam te rijden. Hun voorzitter Zaza zou toen net in dienst gaan bij HB Nederland, en HB Duinstreek had nog maar pas een stuk grond gevonden. Dat was in september van 2021.
 
En al die tijd hebben we nauw contact gehouden en heeft Zaza ons aan de arm genomen, en zich opgesteld als anker en vraagbaak in de wondere wereld van Herenboeren. Duinstreek draait sinds begin januari, en afgelopen zaterdag was het dan zo ver: we zijn er gaan kijken. Zoals dat gaat bij het ontstaan van elke Herenboerderij gaat alles in fases. De grond moet geschikt gemaakt worden, de tekeningen gemaakt, de vergunningen aangevraagd, noem het maar op. Een proces van jaren waarin een plan of voornemen onderweg ook nog wel eens sneuvelt of door voortschrijdend inzicht moet worden bijgesteld. Maar wat is het interessant!

En wat kon Zaza weer veel nieuwe inzichten met ons delen. Als je bedenkt dat je zoiets opzet voor zeven generaties na ons, dan sta je midden in de geschiedenis. Zo ziet pionieren er dus uit! En natuurlijk is boer Reinout vandaag en morgen druk bezig met wat er volgende week zaterdag weer bij de uitgifte klaar moet staan, maar als je verder kijkt dan dat, dan zie je dat daar iets veel groters tot stand aan het komen is. Hoe bijzonder om dit allemaal van de grond te zien komen. Wij gingen weer met bakken energie terug naar Kennemerland! 

Posteractie nieuwe leden
Misschien heb je ze al zien hangen in het dorp, de ‘Hier woont een Herenboer’-poster. De afgelopen weken gingen onze kartrekkers Denise, Menno, Johan en Wolter langs bij alle huishoudens die zich officieel hebben aangemeld. Allemaal kregen ze een prachtige raamposter om trots te laten zien dat ze Herenboeren zijn. En dat zijn er dus al bijna 100!

Heb jij je ingeschreven? Onze kartrekkers komen persoonlijk bij je langs om je een eigen exemplaar te geven. Hang ‘m op en laat vol trots zien dat je erbij hoort!

Crowdfunding voor De Plaatsen
Veel oudere lezers van deze nieuwsbrief kennen het misschien nog wel De Kleine Aarde. Dat was vanaf 1972 een proeftuin die pioniers de ruimte bood om te experimenteren met onder meer ecologische landbouw, duurzame energie en anders wonen. Deze plek wordt nieuw leven ingeblazen door een nieuw initiatief waarin Herenboeren Nederland participeert: De Plaatsen. Vanaf 2023 komen verschillende functies samen: een praktijkcentrum, cultuur- en inspiratiecentrum, debatcentrum, onderwijs- en onderzoekscentrum en innovatiecentrum. Het samenbrengen van verschillende functies, sectoren en actoren maakt deze Plaats tot een unieke plek. De crowdfunding voor dit initiatief is al ruim over de helft!

Oprichter van Herenboeren, Geer van der Veer, is een van de mede-initiatiefnemers van De Plaatsen. Hij zal tijdens een webinar op 21 juni hier alles over vertellen. Wil je hier meer over weten, meld je aan via deze link.

Wolter leest
Het is misschien wel het boek dat iedere Herenboer zou moeten lezen: ‘Eetbare natuur’ van Michiel Korthals. Met als ondertitel ‘De essentie van landbouw en voeding’. In een tijd waarin duidelijk is dat de landbouw moet hervormen en de verschillende spelers hun weg proberen te vinden, biedt Korthals een kompas. Lees het verslag in de rubriek Wolter leest.

De Correspondent publiceerde onlangs een prachtig essay van Bee Wilson over onze zintuigen. Het deed ons ernstig verlangen naar onze Herenboerderij om zo de lange distributieketens in ons voedselsysteem zelf aan te pakken! Om samen te werken aan een actieve band met degenen die telen en zelf te fokken wat we eten.  

Eten met de seizoenen
Met de seizoenen eten is niet alleen duurzaam, het is ook veel smakelijker! Een aardbei smaakt nou eenmaal veel lekkerder in juni dan in januari. Als je eet van de Herenboerderij is dat de normaalste zaak van de wereld. Om alvast een beetje vertrouwd te raken met het ritme van de seizoenen houden we jullie op de hoogte van wat er nu van het land komt. Deze week zijn dat snijbiet, broccoli en aalbessen. Heerlijk! Eet smakelijk.

Deel de nieuwsbrief
Help je mee om onze Herenboerderij voor elkaar te krijgen? Laat iedereen weten van het bestaan van Herenboeren Kennemerland. Zorg ervoor dat anderen deze nieuwsbrief ook lezen. Stuur ‘m door naar je vrienden, kennissen en familie, en vraag ze om zich ook aan te melden. En volg ons! Op de website, op Facebook en Instagram of op Youtube.  

Tot zover! Wolter (06-46846273), Menno, Bob, Johan, Denise en Ineke (vanuit Colombia)

Deel dit bericht: