Wolter leest #7: Foerageren of fabrieksworst?

Ik las Foerageren of fabrieksworst?, een essaybundel onder redactie van Janno Lanjouw. Het is een publicatie van Flevo Campus. Een kennisinstituut dat zich richt op het stedelijk voedselsysteem van de toekomst. Het is een samenwerkingsverband tussen de Aeres Hogeschool, de gemeente Almere, Provincie Flevoland en Wageningen University & Research. 

Waarom moet je dit boek lezen? 

Omdat het een alleraardigste bundel is over onze gezamenlijke interesse: voedsel. Deze uitgave gaat over het verleden, heden en toekomst van ons eten. Negen essays met allemaal een andere invalshoek. Heerlijk om onderweg in de trein te lezen of ’s avonds voor het slapen gaan. En een breed scala aan invalshoeken. Over volkstuinen, de geschiedenis van de Gelderse rookworst, restaurant Noma, het duo doperwtjes en worteltjes, gezond voedsel als mensenrecht (ja, echt waar! Zie ook hier), stadslandbouw of over eten met al onze zintuigen. 

Wat maakt het voor Herenboeren zo interessant? 

Die zintuigen zetten mij op het pad van deze essaybundel. Op 14 mei publiceerde De Correspondent een essay van Bee Wilson met de titel: Voorgesneden mango en bezorgmaaltijden stompen onze zintuigen af. Tijd om bij zinnen te komen en gaf hele mooie nieuwe inzichten. Lees of luister het op de site. Alleen al die openingszinnen: “Kijk eens naar je duimen en verwonder je. Zie ze buigen. Merk op dat de huid stroef en gevoelig is. Mensenduimen zijn er niet alleen maar om ze ten teken van goedkeuring op te steken of een gevallen sleutelbos op te rapen. Ze zijn ook onvoorstelbaar efficiënte en gevoelige werktuigen om te bepalen of fruit rijp is.” Zintuigen die we tegenwoordig nog nauwelijks gebruiken als we kiezen wat we gaan eten. Een stuk met een hoop nieuwe inzichten. 

Nog een bijzonder inzicht opgedaan? 

Natuurlijk! Meerdere. Het leukste voor onze Herenboerderij is misschien wel het laatste essay: Geluk zit in kleine dingen: de waarde van stadslandbouw van Esther Veen. Over de moeilijk te kwantificeren voordelen van stadslandbouw. “In tuinieren met elkaar komt heel veel samen dat niet per se in cijfers is uit te drukken. Het is niet alleen fijn om buiten te zijn, om lekker te bewegen en vies te worden, om even niet achter een computer te zitten en de gedachten te laten gaan, maar ook om iets te maken met de oogst en die vervolgens zelf op te eten. Plezier en voldoening zijn daarin belangrijke drijfveren”. Dacht u ook aan onze Herenboerderij bij het lezen van die zinnen? Ik wel! 

Boeken zijn er om gelezen te worden! Wil je dit boek lenen? Laat het me weten en stuur een appje (06-46846273) en ik zorg dat het boek bij je terecht komt. 

Deel dit bericht: