Nieuwsbrief #11: Herenboeren Kennemerland update

Beste aspirant-Herenboeren en geïnteresseerden, Zoals jullie van ons gewend zijn zitten we niet stil bij Herenboeren Kennemerland. Daarom een lekkere lange nieuwsbrief deze keer. De afgelopen weken stonden in het teken van kennismaken met leden uit ons uitdijende ledenaantal (al meer dan 120 huishoudens), hielden we een derde informatieavond (met 50 (!) deelnemers) en natuurlijk het allerbelangrijkste onze zoektocht naar een mooie plek in de Kennemerland.

Herenboeren Kennemerland op televisie
De lokale omroep weet ons te vinden. Waren we al een paar keer op de radio te horen, vorige week zondag mocht Herenboeren Kennemerland aanschuiven aan tafel bij Couleur LoCALe. Wolter vertelde er aan Peter van Raalte over het Herenboeren-concept, over onze zoektocht naar grond en de opbouw van onze coöperatie. Kijk hieronder de uitzending terug op YouTube.Herenboeren Kennemerland zat aan tafel bij Couleur Locale 

Kennismakingsbijeenkomsten
Wat hadden we geluk met het weer op zondag 9 oktober. Het werd een fijne kennismaking met de leden van onze coöperatie. Deze derde bijeenkomst met aspirant-leden waren we rondom camping Geversduin te vinden. Dat leverde natuurlijk een groepsfoto op bij de Boerderijlaan.
En net toen we dachten: ‘bij al onze bijeenkomsten schijnt de zon’, was het op 6 november zó slecht weer (zware wind en heel veel regen) dat we deze bijeenkomst hebben moeten afblazen. In het nieuwe jaar plannen we weer kennismakingsbijeenkomsten (net zo lang tot we iedereen hebben ontmoet). Houd onze nieuwsbrief in de gaten.

Herenboeren Nederland bij EenVandaag
Op woensdagochtend werd Herenboeren Nederland gebeld door EenVandaag of ze diezelfde dag nog een item konden komen maken over Herenboeren. Of eigenlijk vanochtend nog…En zo geschiede! Een kleine 2 uur later stond de crew er al, bij Herenboeren Wenumseveld.    

Ze interviewden daar boer Fabian, een aantal coöperatie-leden van Herenboeren Wenumseveld en ook nog Geert van der Veer van Herenboeren Nederland. Terugkijken kan op de website van EenVandaag.

Hier woont een Herenboer
Op steeds meer plekken is hij te zien. De raamposter van Herenboeren Kennemerland. De kartrekkers zijn de afgelopen weken weer langs de deuren gegaan van Beverwijk tot aan Heiloo. Was je niet thuis en vond je een poster in de brievenbus? Maak je een mooie foto voor ons en mail hem dan naar kennemerland@herenboeren.nl? Zo krijgen alle leden een gezicht voor ons.

Grond zoeken
De meest gestelde vraag die we bij Herenboeren Kennemerland krijgen is: ‘Hebben jullie al grond?’. Antwoord: ‘Nee, maar we werken er hard aan!’ De onduidelijkheid voor de boeren momenteel helpt ons niet. Het komend half jaar zal echter een hoop duidelijk worden is onze verwachting. De provincie komt met plannen en de nieuwe minister voor Landbouw werkt aan een regeling.
Ondertussen maken wij kennis met alle grondbezitters in de Kennemerland. Zo waren Denise en Wolter bij John Vonk op de koffie die ons enthousiast vertelde over zijn boerderij Vanuitgeest in de Uitgeester Broekpolder. Heb je een idee waar onze Herenboerderij moet komen? Laat het ons weten en ons grondteam gaat op onderzoek uit.

Wolter leest
Onze voorzitter leest alles wat los en vast zit over boeren en het boerenland. Deze keer over De ontdekking van de natuur, een fraaie geschiedschrijving over natuur in Nederland. Een andere invalshoek heeft het boek Heg, over de bijzondere waarden van de heg. En warm pleidooi voor de terugkeer van de heg in het landschap. Wist je zelfs dat er van oudsher lokale vlechthegtechnieken zijn? Ik niet in ieder geval. Kijk ook het prachtige interview met Jaap Dirkmaat over heggen bij Tegenlicht. En houd Wolter leest in de gaten voor meer reviews van gelezen boeken over het boerenbedrijf.

Eten met de seizoenen
Met de seizoenen eten is niet alleen duurzaam, het is ook veel smakelijker! Een aardbei smaakt nou eenmaal veel lekkerder in juni dan in januari. Als je eet van de Herenboerderij is dat de normaalste zaak van de wereld. Om alvast een beetje vertrouwd te raken met het ritme van de seizoenen houden we jullie op de hoogte van wat er nu van het land komt. Deze week zijn dat pompoenaardperen en witlof. Heerlijk! Eet smakelijk. 

Deel de nieuwsbrief
Help je mee om onze Herenboerderij voor elkaar te krijgen? Laat iedereen weten van het bestaan van Herenboeren Kennemerland. Zorg ervoor dat anderen deze nieuwsbrief ook lezen. Stuur ‘m door naar je vrienden, kennissen en familie, en vraag ze om zich ook aan te melden. En volg ons! Op de website, op Facebook en Instagram of op Youtube.  
Tot zover! Wolter (06-46846273), Denise, Menno, Ineke, Bob en Nathalie.

Deel dit bericht: