Nieuwsbrief #12: Wat is het jaar voorbij gevlogen

Beste aspirant-Herenboeren en liefhebbers van lokaal voedsel,

We zaten niet stil afgelopen tijd. De laatste nieuwsbrief van het jaar staat weer boordevol informatie. Het jaar is echt voorbij gevlogen. En wat hebben we veel meegemaakt. Zo veel nieuwe mensen ontmoet en zoveel geleerd. En ons doel is actueler dan ooit!

We zijn nu een coöperatie met 130(!) aangemelde huishoudens. Een club van bijna 300 inwoners uit de Kennemerland. Ben je nog geen lid? Het kan nog! Meld je aan via de website. Of kom naar onze informatieavond in januari. Leden zijn van harte welkom op onze nieuwe kennismakingsbijeenkomsten. Lees alles over onze activiteiten in de december-uitgave van de nieuwsbrief van Herenboeren Kennemerland.Informatieavond Herenboeren Kennemerland
We beginnen het nieuwe jaar goed met een (digitale) info-avond. En wel op donderdagavond 26 januari 2023 om 20:00 uur. Heb je nog nooit een informatieavond bijgewoond? Dan is dit het moment om alles te weten te komen over de aanpak van Herenboeren. Wil je erbij zijn? Meld je dan aan door ons een e-mail te sturen, dan ontvang je voorafgaand een Teams-link om in te loggen.
 
Onze kartrekkersgroep gaat alles vertellen over het Herenboeren-concept, en er zijn break-out sessies om al jullie vragen te beantwoorden. Ook vertellen we over de stand van zaken rondom onze zoektocht naar grond aan de hand van onze regiokaart. 

Nieuwe kennismakingsbijeenkomsten!
Wie zijn toch die leden van Herenboeren Kennemerland? Met wie runnen we straks die boerderij? Dat komen we te weten tijdens onze kennismakingen. We organiseerden dit jaar al drie heel gezellige bijeenkomsten. Zo maakten we op een hele leuke en informele manier kennis met circa 30 huishoudens. En dat smaakt naar meer.

We zijn inmiddels met bijna 300 deelnemers! Al die deelnemers willen we leren kennen in kleinschalige bijeenkomsten zodat we echt in gesprek kunnen met elkaar. Deze zijn op de zondagmiddagen (14:30 uur) 19 februari en 26 maart. We kijken er naar uit om jullie daar te ontmoeten.

Heb je een intentieverklaring ingevuld en heb je een nummer van ons ontvangen? Meld je dan aan via de e-mail voor de volgende bijeenkomsten.

Het leren besturen van een Herenboerderij
Wat komt er veel kijken bij het besturen van een Herenboerderij! Onder leiding van Henk Vroom (HB Willemshoeve) en Zaza Versteeg (HB Duinstreek) beiden ook werkzaam bij Herenboeren Nederland worden bestuursleden van de verschillende Herenboerderijen klaargestoomd voor het bestuurswerk. We leren er de uitgangspunten van Herenboeren Nederland, alles over het opzetten van een Herenboerderij en het in de praktijk brengen van dit prachtige concept. Onze kartrekkers Bob en Denise volgden eerder dit jaar deze training al. Wolter volgt de huidige trainingcyclus.

Op de foto zie je bestuursleden van Herenboerderijen uit het hele land tijdens de bestuurstraining: Herenboeren Langstraat, Goedentijd, Zutphen, Enschede, Hengelo, Utrecht-Zuid, Boxtel, Ede en Kennemerland


Ons grondteam speurt verder
Herenboeren Kennemerland heeft een heus grondteam. Zij zijn verantwoordelijk voor het in kaart brengen van de lokale grondbezitters, leggen contact en onderhouden deze met belangrijke spelers in het landschap. Het grondteam zorgt in ultimo voor het verkrijgen van een plek voor onze Herenboerderij. Ook de afgelopen tijd zijn we weer flink aan de slag geweest. De kaart is bijgewerkt, er is contact gezocht met onze belangrijkste partners en nieuwe afspraken zijn gemaakt. Zo blijven we zichtbaar en staan we klaar als er een plekje vrijkomt. Fijn dat we daarbij geholpen worden door Herenboeren Nederland die met ons meedenkt. Heb je een tip? Bel of mail ons!

Wolter leest
Onze voorzitter leest alles wat los en vast zit over boeren en het boerenland. Dit keer over natuurbeheer in Nederland in het boek Kerken van goud, dominees van hout van Rob Bijlsma. Een fikse aanklacht tegen de huidige staat van het natuurbehoud in Nederland door roofvogeldeskundige en allround natuuronderzoeker Rob Bijlsma. Een aanklacht waar soms de vonken van af spatten. Mooie lessen over het doen van goed en gedegen onderzoek voor onze Herenboerderij. En houd Wolter leest in de gaten voor meer reviews van gelezen boeken over het boerenbedrijf.

Eten met de seizoenen
Met de seizoenen eten is niet alleen duurzaam, het is ook veel smakelijker! Een aardbei smaakt nou eenmaal veel lekkerder in juni dan in januari. Als je eet van de Herenboerderij is dat de normaalste zaak van de wereld. Om alvast een beetje vertrouwd te raken met het ritme van de seizoenen houden we jullie op de hoogte van wat er nu van het land komt. Deze week zijn dat groene koolspitskool en pastinaak. Heerlijk! Eet smakelijk. 

Deel de nieuwsbriefHelp je mee om onze Herenboerderij voor elkaar te krijgen? Laat iedereen weten van het bestaan van Herenboeren Kennemerland. Zorg ervoor dat anderen deze nieuwsbrief ook lezen. Stuur ‘m door naar je vrienden, kennissen en familie, en vraag ze om zich ook aan te melden. En volg ons! Op de website, op Facebook en Instagram of op Youtube.  

Tot zover! Wolter (06-46846273), Denise, Menno, Ineke, Bob en Nathalie.

Deel dit bericht: