Nieuwsbrief #13: Herenboerbier en meer!

Beste liefhebbers van natuurinclusieve landbouw, 

En toen was het 2023! We wensen jullie allemaal een mooi, gezond en duurzaam nieuw jaar. Met als klap op de vuurpijl gelijk een eerste nieuwsbrief van Herenboeren Kennemerland in je mailbox.  

Heb je goede voornemens voor het nieuwe jaar? Als je erover denkt je aan te sluiten, wees welkom op onze informatieavond op 26 januari. Of ben je al lid, en wil je ons ontmoeten? Kom dan naar de nieuw geplande kennismakingsbijeenkomsten. Lees alles over onze activiteiten in deze kakelverse nieuwsbrief van Herenboeren Kennemerland. Aanmelden bij Herenboeren Kennemerland kan nog steeds via onze website.

Lokaler wordt het niet – bier voor Herenboeren
Dat we bijzondere leden hadden wisten we. En dat die soms onvermoede kwaliteiten hebben ook. Maar dat ze zich nú al inzetten voor de lokale Herenboeren community overtreft onze verwachtingen. Aspirant-lid Frank Brakenhoff heeft een eigen bierbrouwerij in Castricum: Duindauw. En speciaal voor Herenboeren Kennemerland-leden brouwt hij de komende maanden 200 flesjes limited edition bier. Gisteren ging de eerste batch in productie. Hij brouwt een ‘Herenboeren Weizen’ en een ‘Herenboeren Blond’ voor ons. Deze speciaal-bieren gaan in een setje van 4 flesjes (2 Weizen en 2 Blond) en zijn alleen te bestellen door leden, voor een vriendenprijs van 6 euro.
Er zijn slechts 50 setjes beschikbaar, dus wees er snel bij, want op is op! Voor de zomer organiseren we een feestelijke bijeenkomst voor onze leden, en daar zal dan ook de presentatie plaatsvinden van dit lokaal gebrouwen, zomerse speciaal-bier. 

Wil je een van deze unieke setjes bestellen? Mail onder vermelding van je lidnummer je bestelling naar kennemerland@herenboeren.nl. Betaling is bij uitlevering. 

Ons grondteam speurt verder
Binnen Herenboeren Kennemerland is een speciaal grondteam actief. Ze brengen de omgeving in kaart, leggen contact met grondbezitters, en onderhouden het netwerk met belangrijke spelers in het landschap. Dit grond team haalt alles uit de kast voor het realiseren van een plek voor onze Herenboerderij. We hebben de afgelopen tijd bepaald niet stilgezeten en het lijkt erop dat we voorzichtige vorderingen maken. De regiokaart is bijgewerkt, er is contact gezocht met onze belangrijkste partners en nieuwe afspraken zijn gemaakt. Zo blijven we zichtbaar en staan we klaar als een plekje vrijkomt. De afgelopen weken waren we regelmatig op pad! 

Informatieavond Herenboeren Kennemerland
Het is weer hoog tijd voor een digitale informatieavond. En wel op donderdagavond 26 januari 2023 om 20:00 uur. Heb je nog nooit een informatieavond bijgewoond? Dan is dit het moment om alles te weten te komen over de aanpak van Herenboeren in het algemeen, en de vorderingen en situatie in het bijzonder. Wil je erbij zijn? Meld je dan aan door ons een e-mail te sturen, dan ontvang je voorafgaand een Teams-link om in te loggen.
 
We gaan alles vertellen over het Herenboeren-concept, en er zijn break-out sessies om al jullie vragen te beantwoorden. Ook vertellen we over de stand van zaken rondom onze zoektocht naar grond aan de hand van onze op maat gemaakte regiokaart. En uiteraard is er ook volop ruimte voor al jullie vragen.  

Nieuwe kennismakingsbijeenkomsten voor leden!
Wie zijn toch die eigenaren van Herenboeren Kennemerland? Met wie runnen we straks die boerderij? Dat komen we te weten tijdens onze kennismakingen. We organiseerden in 2022 al drie heel gezellige bijeenkomsten en daar gaan we in 2023 mee door. Zo maken we telkens op een hele leuke en informele manier kennis met circa 30 huishoudens. En dat smaakt naar meer.

We zijn inmiddels ruim de 100 leden gepasseerd! Al die huishoudens willen we leren kennen in kleinschalige bijeenkomsten zodat we echt in gesprek kunnen met elkaar. De eerstvolgende mogelijkheid is op de zondagmiddagen (14:30 uur) 19 februari en 26 maart. We kijken er naar uit om jullie daar te ontmoeten.

Heb je een intentieverklaring ingevuld en heb je een nummer van ons ontvangen? Meld je dan aan via de e-mail voor de volgende bijeenkomsten.

Ondertussen elders in Herenboeren-land 
Wist je dat we met Kennemerland niet de enige zijn die een Herenboerderij proberen op te richten? Inmiddels zijn we met meer dan 40 (!) initiatiefgroepen. En naast de bestaande 14 draaiende boerderijen komen er dit jaar 7 nieuwe boerderijen bij. De laatste aanvulling is Herenboeren Usseler Es nabij Enschede die grond onder hun voeten hebben. 

Op 16 januari organiseert Herenboeren Nederland de eerste uit de reeks van 3 (online) winter webinars. De eerste gaat over de zoektocht naar grond. Wat maakt een stuk land geschikt? Oprichter van Herenboeren Nederland Geert van der Veer, rentmeester Michiel de Koe en David Harleman van ASR Dutch Farmland Fund gaan met elkaar in gesprek. Aanmelden kan via deze pagina.

En wist je dat ze bij Herenboeren Wenumseveld een heuse vogelwerkgroep hebben. Al twee jaar lang gaan ze elke maand op pad gewapend met verrekijkers en fotocamera’s om te tellen. Vogels vertellen ons namelijk iets over biodiversiteit. En die is van groot belang! Hoewel het nog te vroeg is om conclusies te trekken geeft dit al mooie inzichten én mooie foto’s! Dat willen wij straks ook op onze boerderij!


Wolter leest
Onze voorzitter leest alles wat los en vast zit over boeren en het boerenland. Dit keer een boek van Meino Smit. Het boek Naar een duurzame landbouw in 2040 is het resultaat van promotieonderzoek dat deze biologische akkerbouwer – op 69-jarige leeftijd! – deed aan de Wageningen Universiteit. Hoe ziet het agrarisch landschap eruit als deze moet passen in het in Parijs afgesproken klimaatakkoord?

En kloppen de uitspraken wel over de efficiëntie van onze landbouw? Maakte eerder hoogleraar Michiel Korthals hier al korte metten mee (zie de bespreking in Wolter Leest), ook in dit boek wordt deze aanname ferm weerlegd (17% stijging van de productiviteit maar 700% meer input). Dit boek helpt bij het maken van de juiste keuzes als het gaat om de inrichting van onze eigen echt duurzame Herenboerderij. Veel leesplezier

Eten met de seizoenen
Met de seizoenen eten is niet alleen duurzaam, het is ook veel smakelijker! Een aardbei smaakt nou eenmaal veel lekkerder in juni dan in januari. Als je eet van de Herenboerderij is dat de normaalste zaak van de wereld. Om alvast een beetje vertrouwd te raken met het ritme van de seizoenen houden we jullie op de hoogte van wat er nu van het land (of uit de koeling/opslag) komt. Deze week zijn dat spruitjesuien en kweepeer. Heerlijk! Eet smakelijk.

Deel de nieuwsbrief
Help je mee om onze Herenboerderij voor elkaar te krijgen? Laat iedereen weten van het bestaan van Herenboeren Kennemerland. Zorg ervoor dat anderen deze nieuwsbrief ook lezen. Stuur ‘m door naar je vrienden, kennissen en familie, en vraag ze om zich ook aan te melden. En volg ons! Op de website, op Facebook en Instagram of op Youtube.  Tot zover! Wolter (06-46846273), Denise, Menno, Ineke, Bob en Nathalie.

Deel dit bericht: