Wolter leest #12: In Defense of Food

Michael Pollan

Ik las In Defense of food van Michael Pollan. In het Nederlands: Een pleidooi voor Echt eten. Alweer meer dan 10 jaar geleden kocht ik dit boek, maar verdween het nauwelijks gelezen in de kast. Laatst kwam ik het weer tegen en nu spreekt het me meer aan dan ooit! Daarom hoog tijd voor een bespreking in Wolter leest!

Waarom moet je dit boek lezen?

Eerlijk is eerlijk, ik had dit boek dus al zo’n 12 jaar op de plank staan, maar dit boek is fantastisch! Waarom ik het niet eerder gepakt hebt is me een raadsel. Het zou me niet verbazen als dit boek Geert van der Veer heeft geïnspireerd om het Herenboeren concept te bedenken. Journalist Michael Pollan verdiept zich in dit boek in het antwoord op de vraag ‘wat we moeten eten om zo gezond mogelijk te zijn?’. Zijn conclusie na onderzoek bestaat uit zeven woorden (in het Engels): Eat food. Not too much. Mostly plants.

Wat maakt het voor Herenboeren zo interessant?

Tijdens het lezen van het boek dacht ik de hele tijd: ja, daarom beginnen we een Herenboerderij. Het Westerse dieet geeft ons veel te veel geproduceerd voedsel, vlees, toegevoegde suikers, vetten en te weinig groenten, fruit en volkoren granen. Met als gevolg een lijst aan westerse ziekten zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker.

Belangrijkste oorzaak is in zijn ogen: de opkomst van nutrisionism en de ontwikkeling van de voedselindustrie sinds de jaren ‘70. Door een samenwerking tussen de wetenschap en de voedselindustrie is de nadruk gaan liggen op nutriënten. Eet de juiste! Opeens gaat het niet over ‘echt eten’, maar over cholesterol, proteïne, Omega-3, koolhydraten en onverzadigde vetten.

De voedselindustrie verschoof ons eten ondertussen van ‘echt voedsel’ naar geproduceerd voedsel (de opkomst van bewerkte producten); van complex naar simpel (het aantal verschillende groenten en de verschillende rassen is afgenomen); van kwaliteit naar kwantiteit (je moet nu 3 appels eten in plaats van 1 in 1940 voor dezelfde hoeveeldheid zink); van bladgroente naar zaden (we zijn afhankelijk geworden van een beperkt aantal planten); en van eetcultuur naar voedselwetenschap (we verliezen onze lokale eetculturen met de opkomst van het Westerse dieet).

Nog een bijzonder inzicht opgedaan?

Ja! Het is mogelijk om van het ‘Westerse dieet’ af te komen. En lid worden van een Herenboerderij is misschien wel de beste keuze die je kan maken. Gelukkig geeft Michael Pollan in zijn laatste hoofdstuk ook een flink aantal tips (o.a. kom zo min mogelijk in een supermarkt, verbouw je eigen groenten). We moeten terug naar het dieet en levensstijl van onze voorouders. We moeten meer tijd investeren, moeite doen en geld uitgeven aan ons eten. En dat in een tijd dat de norm voor eten vooral snel, goedkoop en makkelijk is. Precies het tegenovergestelde dus. Dat is niet makkelijk maar we moeten ons eten terugeisen van de industrie en wetenschap. Je eigen eten verbouwen (op onze eigen boerderij) wordt zo een subversieve actie. Eten zonder een voedseletiket!

Hij besluit: The cook in the kitchen preparing a meal from plants and animals at the end of this shortest of food chains has a great many things to worry about, but “health” is simply not one of them because it is given.”.

Verder lezen, luisteren of kijken:

  • Documentaire In Defense of Food uit 2015 (YouTube)
  • Moonshot podcast (Spotify)

Boeken zijn er om gelezen te worden! Wil je dit boek lenen? Laat het me weten en stuur een appje (06-46846273) en ik zorg dat het boek bij je terecht komt.

Deel dit bericht: