Nieuwsbrief #14: Samen duurzaam voedsel produceren

Beste liefhebbers van alles wat groeit en bloeit, 
Alsjeblieft, een ramvolle nieuwsbrief speciaal voor jullie samengesteld. Terwijl we druk op zoek naar een mooie plek voor onze Herenboerderij is er weer veel te vertellen. We organiseerden een informatieavond eind januari, het aantal leden groeit gestaag en met onze aspirant-leden gingen we weer gezellig kennismaken.
Lees je dit en ben je nog geen aspirant-lid? Aanmelden kan via de website. Download de intentieverklaring en stuur ‘m op. Wist je dat aspirant-leden voorrang hebben als het ons lukt om een Herenboerderij te realiseren? Wees dus op tijd!

Ons grondteam speurt verder 
Binnen Herenboeren Kennemerland is een speciaal grondteam actief. Ze brengen de omgeving in kaart, leggen contact met grondbezitters en onderhouden het netwerk met belangrijke spelers in het landschap. Dit grondteam haalt alles uit de kast voor het realiseren van een plek voor onze Herenboerderij. Dat doen we discreet en zorgvuldig. Zo zijn er het afgelopen jaar al een aantal interessante leads zorgvuldig uitgezocht. Dat doen we niet alleen, maar ook met hulp van de bodemdeskundigen van Herenboeren Nederland.

We hebben momenteel serieuze ijzers in het vuur, waar we – zoals jullie begrijpen – niets over kunnen vertellen op dit moment. Zodra er iets te melden is, dan informeren we onze aspirant-leden natuurlijk als eerste. 

Wat een leuke leden! 
Terwijl het aantal aanmeldingen toe blijft nemen (we zijn al met meer dan 130 huishoudens!), brengen onze kartrekkers de ‘Hier woont een Herenboer’-posters rond. En wat hebben we een leuke leden. Vaak kom je niet weg met een praatje bij de deur, maar worden we gelijk uitgenodigd voor een kop koffie of thee. We vinden het zo leuk jullie te ontmoeten én mooi om te zien dat de posters trots voor de ramen hangen in het dorp. Heb je nog geen poster ontvangen? Laat het ons weten dan komen we zo snel mogelijk langs. 



Kennismakingsbijeenkomsten!  
Wie zijn toch die eigenaren van Herenboeren Kennemerland? Met wie runnen we straks die boerderij? Nou dat weten we! Het was een genot om weer een flink stel huishoudens te mogen ontmoeten op zondag 19 februari. Tijdens een gezellige wandeling leerden we elkaar kennen en onder het genot van een kop koffie of thee werd uitgebreid gepraat en nagedacht over de rol van eenieder op onze boerderij. Een geslaagde middag! 
Al onze leden willen we leren kennen tijdens deze kleinschalige kennismakingsbijeenkomsten. Nog geen bijeenkomst meegemaakt? Er zijn nog een paar plekken vrij op 26 maart. We kijken er naar uit om jullie daar te ontmoeten. Heb je een intentieverklaring ingevuld en heb je een nummer van ons ontvangen? Meld je dan aan onder vermelding van je nummer via de e-mail


Op bezoek bij de wethouder 
Herenboeren Kennemerland bezocht de afgelopen maand wethouder Valentijn Brouwer (o.a. klimaat, groen, milieu en burgerparticipatie) van de gemeente Castricum en wethouder Ani Zalinyan (o.a. ruimtelijke ordening, groen, grondzaken, klimaat, natuur en milieu) van de gemeente Heemskerk. Het waren stuk voor stuk prettige gesprekken waarin we uitgebreid ons verhaal mochten vertellen. Het helpt ons als Herenboeren Kennemerland bekend is bij de gemeenten. Zo tof om te zien dat er actief werd meegedacht door de wethouders en hun ambtenaren. Een fijne kennismaking.  



Herenboerenbier bijna uitverkocht!
Terwijl het bier langzaam gist in de schuur van onze eigen bierbrouwer en aspirant-lid Frank Brakenhoff (van brouwerij Duindauw) gaat de verkoop van ons eigen Herenboeren-bier als een speer. De komende maanden brouwt Frank slechts 200 flesjes Limited Edition bier. Deze speciaal-bieren gaan in een setje van 4 flesjes (2 Weizen en 2 Blond) en zijn alleen te bestellen door leden, voor een bedrag van 6 euro.  
Er zijn 50 setjes beschikbaar, dus wees er snel bij, want op is op! Voor de zomer organiseren we een feestelijke bijeenkomst voor onze leden, en daar zal dan ook de presentatie plaatsvinden van dit lokaal gebrouwen, zomerse speciaal-bier. 
Wil je een van deze unieke setjes bestellen? Mail onder vermelding van je lidnummer je bestelling naar kennemerland@herenboeren.nl. Betaling is bij uitlevering.


 
Winter webinars van Herenboeren Nederland 
In de winter is het rustig op de boerderij. Tijd dus om kennis te delen met elkaar. Dat doet Herenboeren Nederland dan ook met de zogenaamde Winter webinars. Wellicht had je ze al voorbij zien komen de afgelopen weken. Gelukkig kan terugkijken ook. De webinars gingen over Toegang tot grond (16 januari) en Monitoren van Biodiversiteit (15 februari). De laatste webinar van dit winterseizoen is op 15 maart en gaat over Participatie van leden. Inschrijven kan op de pagina van Herenboeren Nederland. 

Wolter leest 
Onze voorzitter leest alles wat los en vast zit over boeren en het boerenland. Deze maand las hij The Good Ancestor van Roman Krznaric. Een geweldig boek dat gaat over het belang van langetermijndenken. Laat dat nou net een van de uitgangspunten zijn van onze op te richten Herenboerderij. Daarbij gaan we uit van het zeven-generatie-principe. Roman Krznaric beschrijft een aantal manieren waarop we ‘lang’ leren denken en geeft een aantal prachtige voorbeelden. Lees de recensie van Wolter in de rubriek Wolter leest

Een Herenboer kijkt – Onder het Maaiveld 
Kijk snel waar hij draait de komende weken, want dit moet je zien. Onder het Maaiveld is een film over de bodem. Als je – zoals straks op onze Herenboerderij – geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt is de bodem ons belangrijkste bezit. Maar wat weten we eigenlijk over die bodem? De filmmakers van De Nieuwe wildernis gingen op onderzoek uit en maakten deze prachtige film over de bodem. En helemaal tof: ze filmden ook bij een Herenboerderij! Als dat geen aanrader is? Lees erover in de rubriek Een Herenboer kijkt.

Eten met de seizoenen 
Met de seizoenen eten is niet alleen duurzaam, het is ook veel smakelijker! Een aardbei smaakt nou eenmaal veel lekkerder in juni dan in januari. Als je eet van de Herenboerderij is dat de normaalste zaak van de wereld. Om alvast een beetje vertrouwd te raken met het ritme van de seizoenen houden we jullie op de hoogte van wat er nu van het land (of uit de koeling/opslag) komt. Deze week eten we aardpeercavolo nero en pompoen. Heerlijk! Eet smakelijk. 

Deel de nieuwsbrief
Help je mee om onze Herenboerderij voor elkaar te krijgen? Laat iedereen weten van het bestaan van Herenboeren Kennemerland. Zorg ervoor dat anderen deze nieuwsbrief ook lezen. Stuur ‘m door naar je vrienden, kennissen en familie, en vraag ze om zich ook aan te melden. En volg ons! Op de website, op Facebook en Instagram.
 Tot zover!

 Wolter (06-46846273), Denise, Bob en Nathalie.

Deel dit bericht: