Nieuwsbrief #15: Nieuwsbrief april

Beste liefhebbers van lokaal eten van eigen boerderij, 

Hier weer een update van Herenboeren Kennemerland. Terwijl wij druk zoeken naar een mooie plek voor onze Herenboerderij is er weer van alles te vertellen. We groeien nog gestaag als coöperatie en ontmoetten afgelopen maand weer een mooie club aspirant-leden. Wat een energie en enthousiasme!

Lees je dit en ben je nog geen aspirant-lid? Aanmelden kan via de website. Download de intentieverklaring en stuur ‘m op. Wist je dat aspirant-leden voorrang hebben als het ons lukt om een Herenboerderij te realiseren? Wees dus op tijd!

Kennismakingsbijeenkomsten!  
Als op een druilerige zondag aan het eind van de middag de zon doorbreekt dan weten wij hoe laat het is! Dan hebben we weer een kennismaking met onze aspirant-leden. Op 26 maart ontmoetten we elkaar weer tijdens een gezellige wandeling rond de Kruisberg. Onder het genot van een kop koffie of thee werd uitgebreid gepraat, hardop gedroomd en nagedacht over de rol die iedereen kan en wil spelen op onze boerderij. Wat een fijne middag!

Al lid, maar nog geen bijeenkomst bijgewoond? De volgende bijeenkomst is op zondag 16 april om 14:30 uur. Meld je aan via de mail.

Informatieavond donderdag 25 mei
Het afgelopen jaar organiseerden we al diverse informatieavonden. Al deze avonden verliepen via Zoom of Teams. Nog geen van onze info-avonden hielden we fysiek met geïnteresseerden in een zaaltje in het dorp. Daar komt binnenkort verandering in. En wel op donderdag 25 mei. Heb je nog nooit een info-avond bijgewoond en ben je benieuwd naar het concept Herenboeren. Meld je aan, kom langs, ontmoet ons kartrekkersteam en we beantwoorden al jullie vragen. De exacte locatie volgt later. Aanmelden doe je door te mailen naar kennemerland@herenboeren.nl.

Kosten ledencertificaat 
Afgelopen maand informeerden we onze leden in een aparte nieuwsbrief over de gevolgen van de prijsstijgingen. Een van de uitgangspunten van Herenboeren is dat de Herenboerderij kan draaien zonder ‘vreemd vermogen’ en subsidies. Met eigen middelen maken we de oprichting en de exploitatie van de boerderij mogelijk. Bij de start van Herenboeren bijna 10 jaar geleden is uitgegaan van 2.000 euro per huishouden om het startkapitaal van de boerderij op te brengen. Door voortschrijdend inzicht, en natuurlijk ook de inflatie, is helaas gebleken dat een bijstelling noodzakelijk is. De kosten voor een ledencertificaat zijn derhalve aangepast naar 2.500 euro.  We hebben de bedragen op de website en de intentieverklaring aangepast. 

Herenboerenbier uitverkocht!
Zo doen we dat! Alle 200 flessen speciaal voor ons gebrouwen bier zijn verkocht. Binnenkort gaan de stickers op de flessen bij onze eigen bierbrouwer en aspirant-lid Frank Brakenhoff (van brouwerij Duindauw). De flesjes Limited Edition bier verkochten we in setjes van 4 flesjes (2 Weizen en 2 Blond) speciaal voor onze leden. 
Op ons zomerevenement voor aspirant-leden op 
zaterdag 17 juni (zet alvast in je agenda!) worden de brouwsels verstrekt. We kijken er naar uit met elkaar het glas te heffen.

Ons grondteam speurt verder 
Binnen Herenboeren Kennemerland is een speciaal grondteam actief. Ze brengen de omgeving in kaart, leggen contact met grondbezitters en onderhouden het netwerk met belangrijke spelers in het landschap. Dit grondteam haalt alles uit de kast voor het realiseren van een plek voor onze Herenboerderij. Dat doen we discreet en zorgvuldig. Zo zijn er het afgelopen jaar al een aantal interessante leads zorgvuldig uitgezocht. Dat doen we niet alleen, maar ook met hulp van de bodemdeskundigen van Herenboeren Nederland.

We hebben momenteel serieuze ijzers in het vuur, waar we – zoals jullie begrijpen – niets over kunnen vertellen op dit moment. Zodra er iets te melden is, dan informeren we onze aspirant-leden natuurlijk als eerste. 

Winter webinars van Herenboeren Nederland 
In de winter is het rustig op de Herenboerderijen. Tijd dus om kennis te delen met elkaar. Dat doet Herenboeren Nederland met de Winter webinars. Wellicht had je ze al voorbij zien komen de afgelopen weken. Gelukkig kan terugkijken ook. De webinars gingen over Toegang tot grond (16 januari) en Monitoren van Biodiversiteit (15 februari). Het laatste webinar van dit winterseizoen was op 15 maart en ging over Participatie van leden. Veel kijkplezier.

Wolter leest 
Onze voorzitter leest alles wat los en vast zit over boeren en het boerenland. Deze maand las hij  Stikstof van Jan Willem Erisman, Wim de Vries e.a. met als ondertitel: De sluipende effecten op natuur en gezondheid. Verplichte kost voor eenieder die iets te melden heeft over de huidige problematiek in de landbouw. Lezen dus. Jan Willem Erisman is hoogleraar Milieu en Duurzaamheid aan de universiteit Leiden en verdiept zich al jaren in de stikstofproblematiek. Lees de recensie in de rubriek Wolter leest

Al 25.000 bezoekers voor Onder het Maaiveld 
Wat een hoeveelheid bezoekers! Afgelopen maand ging ons kartrekkersteam ook kijken en dat was erg de moeite waard. Kijk snel waar hij nog draait de komende weken, want dit moet je zien. Onder het Maaiveld is een film over de bodem. De filmmakers van De Nieuwe wildernis gingen op onderzoek uit en maakten deze prachtige film over de bodem. En ze filmden ook bij een Herenboerderij! Als dat geen aanrader is? Lees erover in de rubriek Een Herenboer kijkt.

Eten met de seizoenen 
Met de seizoenen eten is niet alleen duurzaam, het is ook veel smakelijker! Een aardbei smaakt nou eenmaal veel lekkerder in juni dan in januari. Als je eet van de Herenboerderij is dat de normaalste zaak van de wereld. Om alvast een beetje vertrouwd te raken met het ritme van de seizoenen houden we jullie op de hoogte van wat er nu van het land (of uit de koeling/opslag) komt. Deze week eten we spinazieraapstelen en prei. Heerlijk! Eet smakelijk. 

Deel de nieuwsbrief
Help je mee om onze Herenboerderij voor elkaar te krijgen? Laat iedereen weten van het bestaan van Herenboeren Kennemerland. Zorg ervoor dat anderen deze nieuwsbrief ook lezen. Stuur ‘m door naar je vrienden, kennissen en familie, en vraag ze om zich ook aan te melden. En volg ons! Op de website, op Facebook en Instagram.

Tot zover!

Wolter (06-46846273), Denise, Bob en Nathalie.

P.S. Damesboeren opgericht 
Gisteren bereikte ons het nieuws dat een aantal dames het initiatief hebben genomen voor de oprichting van Damesboeren. Komend kartrekkersoverleg zullen we bespreken welke consequenties dit heeft voor de Herenboeren Kennemerland. We houden jullie op de hoogte!

Deel dit bericht: