Wolter leest #15: What your food ate

Ik las What your food ate van David R. Montgomery en Anne Biklé, met als ondertitel: How to heal our land an reclaim our health uit 2022.

Waarom moet je dit boek lezen?

Als Gabe Brown – de boer uit Kissing the Ground – dit een must-read noemt voor boeren, veehouders, eters en wetenschappers dan is mijn interesse gewekt. Een boek dat het belang van de bodem voor de kwaliteit van de landbouw laat zien. Het laat zien dat boeren met de natuur het beste is voor mens én natuur. Onderbouwd met talloze voorbeelden en onderzoeken tonen de auteurs aan dat de manier van landbouw bedrijven enorme impact heeft op de kwaliteit van ons eten en daarmee onze gezondheid.

Wat maakt het voor Herenboeren zo interessant?

In een interview hoorde ik Herenboeren-boer Isabel Duinisveld eens vertellen dat de kwaliteit van de voeding (de hoeveelheid nutriënten) door de manier van telen op een Herenboerderij beter is dan van een gangbaar landbouwbedrijf. Belangrijk aspect daarbij: de kwaliteit van de bodem. En vooral hoe op een Herenboerderij die bodem goed verzorgd wordt. Vooral door deze niet te beïnvloeden met kunstmest en landbouwgif. Zo blijft het bodemleven intact inclusief de belangrijke bacteriën en schimmels die daar nuttig werk doen.

Nog een bijzonder inzicht opgedaan?

De auteurs laten zien hoe we de aarde én onze gezondheid kunnen verbeteren. Bijzonder daarbij is dat veel van deze onderzoeken vaak opnieuw ontdekt worden. Door de gangbare landbouw en de daaraan gekoppelde geldstromen voor onderzoek is dit onderwerp lang onderbelicht gebleven. Daar komt de komende jaren vast verandering in. En daar draagt dit boek aan bij.

Kijk ook de lezing die David Montgomery hield in Kopenhagen in september 2022 bij Science and cocktails. Hij geeft een lezing met beelden die absoluut de moeite waard is.

 

Verder lezen, luisteren of kijken:

Boeken zijn er om gelezen te worden! Wil je dit boek lenen? Laat het me weten en stuur een appje (06-46846273) en ik zorg dat het boek bij je terecht komt.

Deel dit bericht: