Nieuwsbrief #22: Herenboeren hervatten zoektocht naar grond
Beste volgers en leden van Herenboeren Kennemerland,
Het is volop lente! En we hervatten vol goede moed onze zoektocht naar een plek voor Herenboeren Kennemerland. In deze nieuwsbrief lees je het laatste nieuws over onze activiteiten, een nieuwe kennismakingsbijeenkomst op zondagmiddag 26 mei en nog veel meer.
P.S. kun je niet wachten en is de afstand richting landgoed Rorik (nabij Beverwijk) geen bezwaar? Er is nog plek voor aspirant-leden bij Herenboeren Rorik. Aanmelden kan via de website.
Veel leesplezier!
Kennismakingbijeenkomst op 26 mei (voor leden)
Op zondag 26 mei kun je kennismaken met andere aspirant-leden van Herenboeren Kennemerland. We hebben zulke bijeenkomsten al vaker georganiseerd en elke keer was het gezellig en hadden we goed weer. Dat moet nu dus ook lukken!
Deze keer verzamelen we om 15 uur bij restaurant Nieuw Westert, Oude Schulpweg 18, Egmond-Binnen. We gaan een uurtje wandelen en drinken daarna samen koffie/thee. Meld je aan via het formulier.
Hervatten van de grondzoekactie
Soms zijn we gewoon een beetje jaloers als we zien hoe goed Herenboeren Rorik bezig is: die hebben grond en zijn gewoon aan de slag. Dat willen wij natuurlijk ook! Nu is Herenboeren Rorik mogelijk geworden doordat Herenboeren Kennemerland veel energie heeft gestoken in het zoeken van grond en contacten heeft met boeren in de omgeving. Dat leidde tot de tip over grond op landgoed Rorik. Dus boeren benaderen heeft zin.
Een nieuwe campagne
Daarom gaan we met hernieuwde energie alle boeren en grondeigenaren in het gebied tussen Castricum, Heiloo en Egmond-Binnen in de komende weken persoonlijk benaderen met een brief en een flyer. We vragen ze of ze een stuk grond willen verpachten aan ons. Dat hoeft niet 20 ha te zijn, zoals we in het begin zeiden, minder mag ook. Dat leerden we afgelopen jaar van verschillende Herenboerderijen die met minder hectares begonnen. Heb jij een tip? Laat het ons weten!
Aan de slag met een rentmeester
Ook hebben we een rentmeester – een deskundige op het gebied van agrarische grond – gevraagd om ogen en oren open te houden. Die heeft weer andere contacten en netwerken. In de lokale media zoeken we de komende tijd ook de nodige aandacht. Ook wat het zoeken naar landbouwgrond betreft, geldt: eerst zaaien, dan oogsten. Die oogst komt er!
Eerst zaaien dan oogsten. Op landgoed Rorik gingen vorige week de tuinbonen de grond in
Gluren bij de buren
Deze zomer gaan we natuurlijk langs bij de twee nieuwe initiatieven van lokale natuurinclusieve biologische landbouw in de regio: Het Groente Genootschap en Herenboeren Rorik.
Het Groente Genootschap
Langs het spoor, naast het Dierenduintje is Het Groente Genootschap lekker bezig. Regelmatig zie je er mensen aan het werk. Het groen schiet de grond uit. De eerste oogst zal niet lang meer op zich laten wachten. Alle reden dus om eens bij deze buren te gaan gluren. We hebben gevraagd of we als Herenboeren Kennemerland op bezoek mogen komen en dat mag. Bart en Joris zijn druk met de opstart bezig. Zodra ze tijd hebben laten ze het weten en sturen we onze aspirant-leden een uitnodiging.
Bart en Joris zaaien de eerste planten voor hun zelfoogsttuin aan de Zanderijweg.
Herenboeren Rorik
Ook bij Herenboeren Rorik willen we natuurlijk kijken. De komende week gaan daar de eerste plantjes de grond in. Na de zomer zijn we welkom om hen te bezoeken. In de volgende nieuwsbrief lees je wanneer we daar terecht kunnen.
Een Herenboer kijkt
‘Een gemiddelde maaltijd heeft ongeveer 30.000 kilometer gereisd’, zegt de voice-over in het eerste deel van de documentaireserie Food for Thought. In de vorige nieuwsbrief liet Marijke Koppers weten dat ze onder de indruk was van de tentoonstelling Food for Thought in het Scheepvaartmuseum met foto’s van Kadir van Lohuizen over de voedselindustrie wereldwijd.
Van Lohuizen maakte ook de bijbehorende vierdelige documentaireserie. De serie, die ook Food for Thought heet, is uitgezonden in april, maar is nog terug te kijken op NPO 2. En er is ook nog volop gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken, want die is verlengd tot 5 januari 2025.
Eten met de seizoenen
Eten met de seizoenen eten is niet alleen duurzaam, het is ook veel smakelijker! Een aardbei smaakt nou eenmaal veel lekkerder in juni dan in januari. Als je eet van de Herenboerderij, is dat de normaalste zaak van de wereld. Kijk maar eens op de socialmedia-kanalen van de verschillende werkende Herenboerderijen, als je wilt weten wat de oogst is.
Als herenboer in spe probeert Marijke koppers al wat meer met de seizoenen te koken. Voor mei is spinazie op z’n best. Laat dat nou een favoriete groente zijn! probeer deze orzo met spinazie in romige knoflooksaus maar eens. En nieuw deze maand is ook paksoi. We eten hem dit keer in een rijstbowl met geraspte tofu. Eet smakelijk!
Komende en gaande mensen
de oprichting van Herenboeren Rorik zijn er wat personele verschuivingen. De kartrekkers van Herenboeren Kennemerland hebben zich alle vier met hart en ziel ingezet om een herenboerderij op landgoed Rorik te laten starten. Die is nu bijna officieel in bedrijf. Denise en Bob hebben besloten alleen bij Herenboerderij Rorik te blijven. Wolter en Nathalie – beiden uit Bakkum – blijven ook bij Kennemerland betrokken. Zo blijft de reeds opgedane kennis in het kartrekkersteam.
Nieuwe kartrekkers
Ondertussen heeft Herenboeren Kennemerland versterking gekregen van Marijke Stuyt, Roos van Swigchem en Marjolein Zinkstok als nieuwe kartrekkers. Ze waren al actief in de communicatiegroep. In deze nieuwsbrief stellen ze zich alledrie voor. Marijke Koppers, ook lid van de communicatiegroep, is geen kartrekker, maar blijft wel betrokken bij de communicatie.
Penningmeester
Met het vertrek van Bob was er ook behoefte aan een nieuwe penningmeester. Voor die functie heeft Klaas de Vos zich gemeld. Bob heeft zijn werkzaamheden inmiddels aan hem overgedragen.
Vacature: socialmedia’ manager’
Tot nu toe plaatste Wolter steeds berichten op het Herenboeren-account van Facebook en Instagram. De laatste tijd schoot dat erbij in door drukte. Daarom nu een oproep: wie is handig met social media en wil minstens één keer per week berichten plaatsen? Meer weten? Wolter is graag bereid je alles te vertellen over dit taakje.
Nieuwe kartrekkers
In eerdere nieuwsbrieven stelden een paar aspirant-leden zich voor aan de hand van een paar vragen. Ook de nieuwe kartrekkers stellen zich op die manier voor.
Drie nieuwe kartrekkers op een rij: Marjolein, Roos en Marijke (vlnr)
Kartrekker Marjolein
Marjolein Zinkstok (67) en Klaas de Vos (66), Castricum
Wat doen jullie in het dagelijks leven?
We zijn allebei met pensioen. Klaas’ laatste functie was docent geschiedenis op het Vellesan College in IJmuiden. Hij is nu onder andere vrijwillig energieklusser in Castricum en hij maakt graag tochten op de racefiets. Ik heb het grootste deel van mijn leven in de communicatie gewerkt. De laatste twaalf jaar was ik zelfstandig tekstschrijver. Verder zing ik in Toonkunstkoor Amsterdam en doe ik veel communicatiewerk voor het koor. Ook ben ik vrijwillig baliemedewerker bij Huis van Hilde en taalcoach van een Eritrese vrouw.
Waarom heb je je aangesloten bij Herenboeren Kennemerland?
Twee jaar geleden zag ik in De Castricummer een bericht over een online informatieavond van Herenboeren Kennemerland – het was nog in de nadagen van coronatijd. Ik meldde me aan voor die avond en werd door alles wat ik hoorde helemaal enthousiast: je eigen groente en fruit verbouwen en eten. Het klonk simpel en sympathiek. Klaas leek het ook mooi, dus hebben we ons ingeschreven als aspirant-lid.
Lijkt het je leuk om actief te zijn op de Herenboerderij en zo ja, waarmee?
Ik heb niet echt groene vingers en in onze tuin doe ik niet veel. Dus ik zie mezelf niet wekelijks schoffelen en wieden en met mijn handen in de grond zitten. Ik zal heus wel eens een keer meehelpen op het land, maar het is niet echt mijn favoriete hobby. Laat mij maar achter de schermen werken en de weekpakketten uitdelen en zo.
Wil je verder nog iets kwijt?
Ik hoop dat de zoektocht naar grond snel resultaat heeft!
Kartrekker Roos
Egbert Kooiman (69 jaar) en Roos van Swigchem (62 jaar), Castricum
Wat doen jullie in het dagelijks leven?
Egbert is in Andijk opgegroeid als middelste in een gezin met maar liefst elf kinderen, die allemaal meehielpen in het groente- en bloembollenbedrijf van vader, om zo dat hele gezin te kunnen onderhouden. Ik kom uit Santpoort, als middelste van ‘maar’ drie kinderen.
We hebben ongeveer 10 jaar in Amsterdam gewoond en daar twee kinderen gekregen. Ons derde kind werd in Castricum geboren. We wonen nu 32 jaar met veel plezier in Castricum en de kinderen zijn inmiddels alweer jaren de deur uit. Egbert is dit jaar met pensioen gegaan. Hij is 35 jaar als fysiotherapeut werkzaam geweest in het hartje van Amsterdam. Ik werk aan de Hogeschool van Amsterdam als docent en onderwijscoördinator. Ook ben ik opgeleid als fysiotherapeut, maar daarnaast ook als bewegingswetenschapper.
Egbert is actief bij de volleybal- en schaakvereniging van Castricum, ook als vrijwilliger. Hij zit op een leesclub, houdt van schaatsen en zingen en tuiniert sinds kort af en toe als vrijwilliger bij het Groente Genootschap: daar draait hij als het ware warm voor de Herenboeren! Ik houd van alles wat creativiteit vraagt, zoals schilderen, naaien en koken, maar ook van lezen en daarnaast en bovenal van het buitenleven: schaatsen, wandelen, kamperen, lekker naar het strand of de bergen in… Onlangs hebben we beiden een nieuwe toerfiets gekocht: niks elektrisch, puur op spierkracht. Daarmee hebben we inmiddels ontdekt hoe leuk bikepacking is. Daarvoor moeten we zeker meer tijd gaan maken in ons drukke weekprogramma. Druk is het zeker, want we passen wekelijks een dag op in Driebergen op onze kleinzoon van een half jaar oud.
Waarom heb je je aangesloten bij Herenboeren Kennemerland?
We hebben ons aangesloten bij Herenboeren Kennemerland omdat het zo’n prachtig concept is: gezond eten, lokaal geproduceerd en met liefde voor de omgeving. Dat spreekt aan. Tegelijk verheugen we ons erop onderdeel te zijn van een groep mensen die dit ook allemaal aanspreekt en hierin actief wil zijn. Op welke wijze we actief willen zijn bij de Herenboeren verschilt. Egbert wil graag op het land werken. Ik ben nu al actief in de communicatiegroep (en sinds kort als kartrekker) en denk dat ik t.z.t ook graag de voedselpakketten wil samenstellen of dieren wil verzorgen. Af en toe op het land werken is ook leuk, maar … niet te vaak 😉
Wil je verder nog iets kwijt?
Wat we verder nog kwijt willen: mocht er op dit moment een boer zijn die overweegt om zijn grond aan de Herenboeren Kennemerland te verpachten, dan mag deze boer van ons vandaag nog de knoop doorhakken: wij staan te popelen.
Kartrekker Marijke
Marijke Stuyt (40), Sytse Kuipers (43) en Ralph (2) uit Heiloo
Wat doen jullie in het dagelijks leven?
Sytse werkt als integrity engineer bij Taqa in Alkmaar. Hij werkt vier dagen en is de woensdag vrij. Hij besteedt zijn vrije tijd graag aan fietsen, yoga, koken, klussen en motorrijden. Ik heb heb een bedrijfskundige achtergrond. Ik ben voltijdsmoeder, vermogensbeheerder, vrijwilliger bij het Trefpunt in Heiloo en lid van het kartrekkersteam van Herenboeren Kennemerland. In mijn vrije tijd zing ik bij een koor. Ook houd ik van aquajoggen, wandelen, fitnessen en reizen.
Waarom heb je je aangesloten bij Herenboeren Kennemerland?
We zijn dankzij onze buren lid geworden. Nadat ze het concept hadden uitgelegd, waren we meteen enthousiast. Ik ben opgegroeid op een varkensboerderij en zo kunnen we Ralph ook een stukje van het boerenleven meegeven. Het gemeenschappelijke aspect spreekt ons erg aan. Samen sta je sterk en kunnen we iets moois maken.
Wat lijkt je leuk om te doen op de Herenboerderij?
Klussen of iets bouwen op de boerderij lijkt Sytse leuk. Ik zou graag samen met de boer het plan uitwerken om de boerderij te starten. Verder achter de schermen meedenken wat er nodig is om de processen te optimaliseren.
Boeren voor Dummies
In elke nieuwsbrief beantwoorden we een vraag van onze aspirant-leden. De meesten zijn nu nog ‘dummies’, maar daar brengt deze rubriek verandering in. Heb jij ook een vraag, stuur hem op naar kennemerland@herenboeren.nl
Kan je ook actief meedoen op een herenboerderij?
Elke herenboerderij kan werkgroepen en ploegen instellen naar eigen behoefte. Daar heeft Herenboeren Nederland geen regels voor. Als we even rondneuzen bij andere boerderijen om te zien wat die ervan gemaakt hebben, dan zien we bijvoorbeeld vaak een duidelijke verdeling. Om te beginnen is er een onderscheid tussen werkgroepen en ploegen. Werkgroepen werken aan de organisatie van de Herenboerderij en vallen onder het bestuur. De ploegen werken aan de productie op de boerderij en vallen onder verantwoordelijkheid van de boer.
Het staat de leden vrij om wel of niet in werkgroepen en ploegen deel te nemen. Maar zoals ze bij Herenboeren zeggen: meedoen maakt meer mogelijk!
Een aantal voorbeelden van werkgroepen:
- Ledenadministratie
- Financiën
- Educatie
- Samen (activiteiten)
- Communicatie
- Biodiversiteit
Voorbeelden van ploegen zijn:
- Uitgifte
- Oogstploeg
- Onderhoud en klussenploeg
- Diverse veeploegen (kip, koe, varken)
- Kruiden
Foto: de prachtige boerderij van Herenboeren Aan den Drecht (Leimuiden). Mark van Stokkom
Een Herenboer winkelt bij de Duintuin
Sinds eind april heeft de Duintuin een winkel in Castricum, Burgemeester Mooijstraat 37. Die is dinsdag tot en met vrijdag open van 8 – 18 u en op zaterdag van 8 – 16 uur. We kenden de Duintuin al van hun plek op het marktje op het Balatonfüredplein bij de Brink op vrijdag of van hun boerderijwinkel aan de Rijksstraatweg 205A in Heemskerk.
De Duintuin is een tuin van een hectare in het Heemskerks duingebied waar met veel toewijding onbespoten groenten, kruiden en klein fruit voor de regionale verkoop worden gekweekt. Het is ook een sociale onderneming waar mensen werken die willen doorgroeien naar een volwaardige(r) deelname aan de maatschappij.
Tot slot
Zo, dat was weer ramvolle nieuwsbrief. Wij gaan er met ons kartrekkersteam de komende tijd weer flink tegenaan. Wil je ons helpen of heb je een tip? Bel of mail ons gerust. Tot snel!
Het team van Herenboeren Kennemerland.
Wolter (06-46846273), Nathalie, Marjolein, Roos en Marijke