Nieuwsbrief #1-2021: Pionieren voor een nieuw voedselsysteem

Eten van je eigen boerderij heeft de toekomst

Je met 200 andere huishoudens aansluiten bij een ‘Farming Community’, mede-eigenaar zijn van een boerderij en wekelijks delen in de opbrengst van het land. Groente, fruit, eitjes en ook vlees: alles vers en meer dan biologisch. Telen in een circulair systeem, waarbij wordt samengewerkt met de natuur. Het rundvee zorgt voor de schone mest, de kippen ruimen het land op na de oogst, de ganzen beschermen de kippen tegen de vos. Het klinkt als een sprookje, maar ‘Herenboerderijen’ schieten als paddenstoelen uit de grond. De landelijke ‘Herenboerderij’-formule is tot in de puntjes uitgedacht – en het werkt. Er zijn Nederland op dit moment al 12 van deze Farming Communities gerealiseerd volgens hun model, en daarnaast zo’n 30 initiatieven in verschillende stadia van oprichting. De vraag groeit, want wil er nou niet weten waar zijn eten vandaan komt? 

Het lijkt erop dat in de toekomst ook de inwoners van de regio Heemskerk, Castricum en Uitgeest zich aan kunnen sluiten bij een Herenboerderij. Want het initiatief voor de oprichting is onlangs gestart. Wolter van der Vlist, Bob van der Ploeg en Wietske Lute zien het helemaal zitten en werpen zich op als kartrekker. Om voldoende slagvaardig te zijn, moet de groep met kartrekkers worden uitbereid met 3-5 mensen. Herenboeren Nederland zal de groep hierna – met kennis en ervaring – actief begeleiden om de oprichting te realiseren. Toch blijft het pionieren en is alles afhankelijk van voortschrijdend inzicht. Maar maakt dat het niet juist ook heel leuk?

In het kort: bij een ‘Herenboerderij’ richten ca. 200 huishoudens samen een coöperatie op. Iedereen is daarmee mede-eigenaar van een ‘gemengd boerenbedrijf’. Deze boerderij verbouwt voedsel, exclusief voor de leden – en dus niet voor verkoop aan derden – en wordt gerund door een professionele boer met kennis van natuur-inclusieve landbouw. Met een eenmalige investering van EUR 2.000 euro per huishouden kan een boerderij worden opgetuigd. Denk aan het in orde brengen van het land, omheiningen, bodemverbetering, zaden, fruitbomen, dieren, hokken, lanbouwgereedschap en notariskosten. Daarna betaalt iedereen maandelijks een vast bedrag voor de bijkomende kosten zoals het loon van de boer en de pacht van het land. Elke week staat dan jouw deel van de opbrengst van het land voor je klaar in de vorm van groente, fruit en eitjes, en voor wie dat wil is er ook vlees. De ene week zal dat meer zijn dan de andere, want de natuur is niet altijd voorspelbaar. Samen met de andere leden bepaal je wat de boer verbouwt. Leden zijn niet verplicht mee te helpen op het land, maar als je dat leuk vindt kan het wel – je ben tenslotte onderdeel van een Farming Community

Heb je zin om te pionieren, lijkt het je leuk om kartrekker te worden en mee te helpen dit plan van de grond te krijgen? Meld je aan voor de kartrekkersavond op woensdagavond 15 september. 

Contact: herenboeren.kennemerland@gmail.com

Deel dit bericht: