Nieuwsbrief #2-2021: Informatie avonden

Beste Herenboeren in spé,

Vorige maand vertelden we jullie al over de overweldigende reacties op onze plannen.

Deze maand hebben weer veel mensen gesproken en gemerkt dat het Herenboeren-concept goed aansluit bij een breed publiek. De kartrekkers hebben niet stilgezeten, er is dan ook veel gebeurd. Hieronder lees je de laatste en mooiste nieuwtjes!

Informatieavond 

Maar eerst nodigen we jullie graag uit om met elkaar kennis te maken tijdens één van de 3 informatiebijeenkomsten. Deze vinden plaats op 16 november in Uitgeest, op 18 november in Heemskerk en op 25 november in Castricum (aanvang 20:00u.). We maken er informatieve en interactieve avonden van. We kijken ernaar uit om jullie live te ontmoeten en met z’n allen in gesprek te gaan.

Aanmelden kan eenvoudig, door te antwoorden op deze e-mail (o.v.v. naam, voorkeursdatum en plaats). Er is beperkt plek, dus wees er snel bij!

(We controleren bij binnenkomst op een geldige QR-code)

Bezoek aan Herenboerderij Wenumseveld

Afgelopen zaterdag 30 november bracht een aantal van onze kartrekkers een bezoek aan Herenboerderij Wenumseveld, boven Apeldoorn. Zo’n bezoek is onderdeel van het stappenplan, op weg naar een samenwerkingsovereenkomst met Herenboeren Nederland.

Herenboeren Wenumseveld draait pas een jaar, en dat maakte de rondleiding misschien nog wel veel interessanter. Het opbouwen, het pionieren, het uitvogelen en -proberen, het was een feest om te zien met hoeveel enthousiasme iedereen daar de mouwen opstroopt, en hoe blij ze waren om hun verhaal met ons te delen. Een plek die bruist van enthousiasme en grootse plannen. Wim, een zeer betrokken lid vertelde liefdevol over de meidoorn-omheiningen die ze dit jaar met elkaar hebben aangeplant. Over drie jaar worden die op navelhoogte ‘omgeduwd’ en vlechten ze alles tot een haag – de methode van voor het prikkeldraad. Zo’n haag heeft bovendien een enorme aantrekkingskracht op vogels en insecten.

De jonge boer wijst naar een hoek waar nog niet veel te zien is. ‘Dit jaar hebben we daar 1.200 fruitbomen aangeplant. Het is nauwelijks voor te stellen als je de woestenij van takken en sprieten ziet, maar over een jaar of vier is dat onze fruitboomgaard en kunnen we gaan oogsten.’

Ergens midden in het veld zit een lid – in de regen, met een intens tevreden glimlach op zijn gezicht – sperziebonen te plukken. Het oogsten is voor de boer op dit moment te veel werk, dus de leden hebben met elkaar afgesproken dat iedereen daar zelf een maaltje bij elkaar kan plukken. Coördinator uitgifte Jolanda vertelt trots dat de opbrengst ver boven verwachting was omdat het weer deze zomer heel gunstig is geweest.

Wat ons misschien nog wel het meeste is bijgebleven is de opmerking van Wim: ‘Als ik hier ben hoef ik niks, maar ik wil gelijk van alles doen.’ Wauw. Het regende, het was koud, maar wat kregen we een warm gevoel van binnen bij het vooruitzicht dat dit ons straks ook te wachten staat.

Herenboeren Kennemerland op bezoek bij Landschap Noord-Holland

Op woensdag 20 oktober hadden onze kartrekkers Wolter, Susanne en Bob een heel prettig gesprek bij Landschap Noord-Holland. We waren onder de indruk van hun bereidwilligheid om met ons mee te denken. De uitspraak: ‘wij zouden jullie graag als buren willen hebben’ voelde als een mooi steun in de rug. Pachten van grond van Landschap Noord-Holland is niet mogelijk gezien hun inzet voor het ontwikkelen van natuur, wat een agrarische bestemming alleen als middel toelaat en voor hen dus nooit een doel is.

We zijn blij met deze helpende hand aan het begin van onze zoektocht naar grond, die zoals de directeur Ernest Briët terecht stelde: een kwestie van een lange adem is. De professionele kennis en kunde van Landschap Noord-Holland is voor ons heel waardevol. Het was heerlijk ook om gezamenlijk over de kaart te buigen en te ‘puzzelen met grond’. Ook ontvingen we nog aanvullende informatie over de regio van gebiedsmanager Onno Steendam van Landschap Noord-Holland. Al met al een zeer geslaagd gesprek!

Grondzoekers

Dankzij een oplettende Herenboer in spe, hoorden we over een leegstaande weide tussen Heemskerk en Uitgeest. Voor we het wisten zaten we al bij de makelaar aan tafel. In gedachten hebben we de grond al ingezaaid en zien we bij de eerste lentezon, de sprietjes al opkomen. Maar we realiseren ons ook dat grond aankopen een zorgvuldig en vaak lang traject is, waarbij veel komt kijken. Ook externe invloeden spelen mee. En alhoewel we hopen dat we meteen geluk hebben, blijven we toch ook verder kijken. 

Dus heb jij een tip over grond, laat het ons ajb snel weten via e-mail.

In een volgende nieuwsbrief zullen we jullie meer vertellen over het proces van grond vinden, onderzoeken, aankopen en wat daar allemaal bij komt kijken.

Kan je, net als ons, niet kunnen wachten om een herenboerderij te zien? Herenboerderij Aan den Drecht in Leimuiden organiseert op 20 en 21 november een rondleiding voor geïnteresseerden. Meer informatie en aanmelden kan per e-mail

Volg ons nu op Facebook en Instagram !

Namens alle kartrekkers,

Wolter van der Vlist

Voorzitter Herenboeren Kennemerland

06-46846273 

groenten_2.jpg

Deel dit bericht: