Nieuwsbrief #9 2022: Zomervakantie, kennismaken en verder groeien

Beste aspirant-Herenboeren en geïnteresseerden, Pas 1 jaar werken we aan Herenboeren Kennemerland. Vorig jaar juli zat Wolter bij Wietske aan de keukentafel en spraken we over Herenboeren. We hadden niet durven dromen wat er allemaal gebeurd is in de tussentijd. Met een fijne club kartrekkers en meer dan 100 aspirant-leden gaan we als een speer.
We hielden interactieve info-avonden, kennismakingsbijeenkomsten, verspreidden raamposters bij onze leden, leerden heel veel mensen (boeren en burgers) kennen in onze omgeving en versturen als het even kan iedere maand een digitale update. In deze laatste nieuwsbrief voor de zomer ook weer boordevol informatie. Veel leesplezier!
De animo voor deelname aan onze op te richten Herenboerderij in de Kennemerland is groot, zoveel is wel duidelijk. Dank allen die zich al zo snel hebben ingeschreven! Heb je dat nog niet gedaan maar wil je wel zeker zijn van een plekje op onze boerderij? Ga naar de website en download het aanmeldformulier.
Zomerstop
De komende weken zijn velen van ons op vakantie. Ook ons kartrekkersteam geniet van een welverdiende vakantie. We zijn dus even uit de lucht. Eind augustus zijn we weer vol energie terug met meer nieuws en ontwikkelingen.
Lid nummer 100!
Was dat even een verrassing. Ons honderdste lid was onze eigen Suus! Als enthousiasteling van het eerste uur was zij al vroeg betrokken bij onze club. Helaas moest ze door tijdgebrek haar taken neerleggen. En toen verscheen daar opeens de 100ste intentieverklaring. Konden we haar op zondagmorgen fijn verrassen met een mooie mand verse groenten van de Duintuin.
Tweede kennismaking met onze Herenboeren!
Was het vorige maand nog spannend wat te verwachten. Nu waren we voorbereid. En weer bleek: wat een leuke leden hebben we bij Herenboeren Kennemerland. Op zaterdagmiddag 16 juli organiseerden we de tweede kennismaking van leden die officieel aspirant-lid zijn geworden van onze coöperatie. Zij stuurden ons een ingevulde intentieverklaring en betaalden 10% van het inschrijfgeld. Onze kartrekkers verzamelden met 15 huishoudens op de parkeerplaats bij Onderlangs en na een korte update van onze voorzitter gingen we aan de wandel.

Via ‘De trap’ naast de Papenberg gingen we op pad. Na een klein uur wandelen kwamen we bij Hof van Kijk Uit en konden de kinderen heerlijk de speeltuin in terwijl de leden zich bogen over het speciaal gemaakte stroomdiagram over onze Herenboerderij. Zo komen we te weten welke rol onze leden zien, voor nu en straks op de boerderij. Deze tweede bijeenkomst smaakte naar meer. Houd de nieuwsbrief in de gaten voor volgende bijeenkomsten na de zomer.
Posteractie nieuwe leden
Misschien heb je ze al zien hangen in het dorp, de ‘Hier woont een Herenboer’-poster. De afgelopen weken gingen onze kartrekkers Denise, Menno, Johan en Wolter langs bij alle huishoudens die zich officieel hebben aangemeld. Allemaal kregen ze een prachtige raamposter om trots te laten zien dat ze Herenboeren zijn. En dat zijn er dus al meer dan 100!

Heb jij je ingeschreven? Onze kartrekkers komen persoonlijk bij je langs om je een eigen exemplaar te geven. Hang ‘m op en laat vol trots zien dat je erbij hoort!
De zoektocht gaat verder
Helaas kunnen we nog niet veel met jullie delen omdat gesprekken over grond niet altijd gebaat zijn bij volledige transparantie. De afgelopen weken spraken we onder andere met een projectontwikkelaar en bouwer uit de regio, een gepensioneerde boer en met een agrarisch makelaar. Zo blijven we ons netwerk uitbreiden en blijven we kort op de bal zitten qua ontwikkelingen in de regio. Heb je nog een goed idee of een gouden tip: laat het ons weten. We komen graag langs voor een kop koffie en nemen onze interactieve regiokaart graag mee om samen te bestuderen.
Kartrekkersteam versterkt met Nathalie
Een maand geleden kregen we bericht van Nathalie Vermond. “Ik wil eigenlijk niet wachten en nu al actief meehelpen. Wat kan ik doen?” Na een goed gesprek en een keer meekijken met een kartrekkersvergadering zijn we blij om onze nieuwe kartrekker aan jullie voor te stellen.


Mijn naam is Nathalie Vermond. Ik ben 49 jaar en woon met mijn samengestelde gezin en mijn hond in Bakkum-Noord. Ik heb ruim 26 jaar in de financiële sector gewerkt. In september ga ik de opleiding Ecologie starten, omdat ik me graag meer wil gaan inzetten voor de natuur. Ik las in de Castricummer over dit prachtige Herenboeren-initiatief en werd er direct heel enthousiast van. Sinds kort heb ik mij ook aangesloten bij de kartrekkers om nu al mijn steentje bij te kunnen dragen in het voortraject. Ik heb al een hoop enthousiaste mensen ontmoet; ik heb er zin in!
Herenboeren Nederland betrokken bij Groenboerenplan
Op 6 juli overhandigde een gelegenheidscoalitie van duizenden biologische-, biodynamische, agro-ecologische en kringloopboeren een tien-punten-plan aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Henk Staghouwer, en de ministere van Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal.

Het tien-punten-plan is bedoeld om uit de impasse van het stikstofdossier te komen. Gezamenlijk pleiten de ondertekenaars (waaronder Herenboeren Nederland) voor een integrale lange termijn visie voor de landbouw, waarbij ook aan de andere urgente dossiers voor klimaat, bodem- en waterkwaliteit wordt gewerkt. Het Groenboerenplan wil perspectief bieden voor alle boeren die willen meebewegen naar een toekomstbestendige landbouw.
Eten met de seizoenen
Met de seizoenen eten is niet alleen duurzaam, het is ook veel smakelijker! Een aardbei smaakt nou eenmaal veel lekkerder in juni dan in januari. Als je eet van de Herenboerderij is dat de normaalste zaak van de wereld. Om alvast een beetje vertrouwd te raken met het ritme van de seizoenen houden we jullie op de hoogte van wat er nu van het land komt. Deze week zijn dat courgette, wortel en aardappel. Heerlijk! Eet smakelijk.
Deel de nieuwsbrief
Help je mee om onze Herenboerderij voor elkaar te krijgen? Laat iedereen weten van het bestaan van Herenboeren Kennemerland. Zorg ervoor dat anderen deze nieuwsbrief ook lezen. Stuur ‘m door naar je vrienden, kennissen en familie, en vraag ze om zich ook aan te melden. En volg ons! Op de website, op Facebook en Instagram of op Youtube. Tot zover! 

Wolter (06-46846273), Menno, Bob, Denise, Nathalie, Johan en Ineke (vanuit Colombia)

Deel dit bericht: