Wolter leest #6: Rijke grond, minder werk, meer opbrengst

Ik las Rijke grond, minder werk, meer opbrengst van Gabe Brown. De auteur is boer op de Brown’s Ranch in Bismarck, North Dakota in de Verenigde Staten. Hij boert op meer dan 2.000 (!) hectare land. Daar past hij holistisch management toe. In dit boek beschrijft hij hoe hij hiertoe is gekomen en wat dat heeft opgeleverd.

Waarom moet je dit boek lezen?

Ik had Rijke Grond net uit toen in Trouw een interview met John Huiberts stond over zijn biologische bollenteelt. Titel:Een reguliere boer voedt zijn gewassen, een biologische boer de bodem. Laat dat nou net de kern zijn van Gabe Brown in zijn boek Rijke Grond

Na vier rampjaren zat hij met zijn net overgenomen boerderij aan de grond en moest hij onconventionele maatregelen nemen. Er was kort gezegd gewoon niet genoeg geld voor kunstmest en pesticiden. Bodemgezondheid werd het allerbelangrijkste waar hij naar keek. Hij bekijkt zijn boerderij als een ecosysteem. De bodem is daarbij het belangrijkste. Die maakt hij zo gezond mogelijk door vijf principes toe te passen:

  1. Beperkte verstoring van de bodem: beperk mechanische, chemische en fysieke verstoring van de bodem. Ploegen maakt de bodemstructuur kapot. Stop met kunstmest, herbiciden, pesticiden en fungiciden. Ze hebben allen een negatieve impact op de bodem.
  2. Pantser. Houd de bodem altijd bedekt. Een onbedekte bodem komt in de natuur niet voor. Bescherm de bodem tegen erosie.
  3. Diversiteit. Streef naar diversiteit op het gebied van zowel plant- als diersoorten.
  4. Levende wortels. Zorg gedurende het jaar zo lang mogelijk voor een levend wortelsysteem in de bodem. Levende wortels voeden de bodembiologie.
  5. Integratie van dieren. De natuur functioneert niet zonder dieren. Zo simpel is het. Het integreren van vee kent vele voordelen. Zo stimuleert begrazing planten om meer koolstof in de bodem te pompen. Het houdt de voedingsstoffencyclus in gang. En denk ook aan alle andere dieren die een rol spelen in een goed werkend ecosysteem: bestuivers, roofinsecten, regenwormen en microbiologie.

Wat maakt het voor Herenboeren zo interessant?

Gabe Brown legt heel aanstekelijk uit wat zijn holistische manier van kijken naar het boerenbedrijf oplevert. Dat doet hij ook heel veel avonden per jaar door heel Noord Amerika. Zoek maar eens op YouTube. Hij laat meten wat het organisch materiaal is in zijn bodem en wat de effecten zijn voor de wateropname. Door zijn manier van werken bespaart hij fors op de kosten die de reguliere industriële landbouw in zijn greep houdt. Hij is daardoor veel afhankelijker. Ook is hij veel weerbaarder voor tegenslag. Hij neemt daarbij geen subsidie aan en bepaalt zelf welke keuzes hij wil maken. Er is een hoofdstuk gewijd aan boeren die zijn voorbeeld hebben gevolgd om te laten zien dat het overal werkt. Pas de vijf principes toe en het rendement van je boerderij neemt toe. Net als Gabe zelf komen veel bekende namen voorbij als je bekend bent met de Netflix documentaire Kiss the Ground. Zo komen zijn steun en toeverlaat Ray Archuleta en Alan Savory voorbij.

Nog een bijzonder inzicht opgedaan?

De bodem is alles. Zo geeft hij een voorbeeld over neerslag. Daarbij heeft hij het over nuttige neerslag. Hoeveel regen infiltreert in de bodem en kan worden opgeslagen in organisch materiaal. De waterverbuikefficiëntie van veel boerderijen is heel slecht. Meer irrigeren is dan niet de oplossing. De problemen in de bodem aanpakken wel. Hij presenteert een vergelijking uitgevoerd met behulp van wetenschappers en onderzoekers tussen vier boerderijen waarbij zijn ranch het spectaculair beter doet op organisch materiaal, koolstof, en waterinfiltratiesnelheid.

Het laatste hoofdstuk heeft de titel: Doe iets. Een afronding van het boek waarin hij beschreef hoe hij van industriële landbouw naar een werkwijze gericht op de natuur. Hij eindigt met een aantal conclusies. Naast ‘vertrouw op God’ (Gabe is een gelovig man) zijn dat:

  • Wees flexibel
  • Observeer
  • Wees niet bang voor mislukking
  • Wee je bewust van je eigen context
  • Doe iets

Mooie lessen voor onze eigen Herenboerderij. Op naar een boerderij met Rijke grond!

Boeken zijn er om gelezen te worden! Wil je dit boek lenen? Laat het me weten en stuur een appje (06-46846273) en ik zorg dat het boek bij je terecht komt.

Deel dit bericht: