Lieve Ineke #2: Colombia en koffie!

Beste Herenboerderij-liefhebbers,

Drie maanden lang fietste ik samen met mijn man door Colombia! Wat begon als een grapje werd uiteindelijk een plan. De fiets namen we mee in het vliegtuig en daar begon ons avontuur. Colombia is een prachtig en enorm land met een rijke (politieke) historie. 

We hebben het over: 1.142.000 km² en daarmee is Colombia maar liefst 28 keer zo groot als Nederland! Het land is zo divers, het bestaat uit drie grote Andes bergketens, woestijn maar ook uit regenwoud en een heel groot stuk ‘niemandsland’. Het Andesgebergte vormt het hart van het land en de thuisbasis van heel veel koffieplantages. Daarover later meer. 

Drie maanden fietsen door Colombia was één groot avontuur! Ik heb het dan niet alleen over de enorme hoge bergen waar bijna niet tegenop te fietsen was en de zeer vriendelijke mensen die we gedurende de reis hebben ontmoet. Het avontuur zat ‘m voor mij ook vooral in de prachtige flora en fauna die het land rijk is! We fietsten urenlang door koffie- en bananenplantages, we zagen zoveel mooie bloemen en vlinders! Voor het eerst in mijn leven heb ik een cacaovrucht geproefd en zag ik hoe deze vruchten groeien. Fascinerend ook om te zien hoeveel ecologische en op permacultuur draaiende boerderijen (finca’s) er zijn. Colombia staat bekend om zijn koffieplantages en men zegt dat de beste koffie uit Colombia komt. En laten wij nou enorme liefhebbers zijn van goede koffie! Onze missie was dan ook om door de ‘Zona Cafetera’ te fietsen, de koffiestreek van Colombia. Stel je eens voor, gloeiende groene heuvels met alleen maar koffiestruiken, rode koffiebessen en prachtige kleurige finca’s. 

Van rode bes naar koffieboon

Uiteraard hebben we wij een aantal koffieplantages bezocht en daar interessante rondleidingen gehad! Wat een prachtig en uitgebreid proces! Je snapt ineens ook waarom koffie een relatief duur product is. Afhankelijk van de soort duurt het 3-4 jaar voor de nieuwe koffieplant klaar is om vruchten – koffiebessen – te geven. Deze bessen krijgen een dieprode kleur wanneer ze rijp zijn en klaar om te oogsten. In de meeste landen wordt de oogst met de hand gedaan. Dit is een arbeidsintensief en lastig proces. Een goede koffieplukker, plukt tussen de 45 en 90 kilo koffiebessen per dag, goed voor ongeveer 9 tot 14 kilo koffie. Wanneer de koffiebessen eenmaal geplukt zijn, moet het verwerken van de bessen zo snel mogelijk beginnen, om te voorkomen dat de bessen kapot gaan. Afhankelijk van de locatie en van de mogelijkheden die de boeren hebben, worden koffiebessen op twee wijzen verwerkt: de droge of de natte methode. Bij de droge methode drogen de bessen in de zon, en bij de natte methode wordt er een machine gebruikt. Voordat de koffiebonen worden geëxporteerd, wordt de koffie door machines gehaald om de schillen van de bonen te verwijderen. Hierna blijft de ‘bekende bruine koffieboon’ over die we allemaal wel kennen. Wat ons vooral is bijgebleven zijn de prachtige plantages, al het groen van de koffiestruiken en de aandacht en liefde die de koffieboeren hebben voor hun product. Mocht je ooit in de gelegenheid zijn om Colombia te bezoeken vergeet dan zeker niet om deze prachtige streek te bezoeken. Je weet niet wat je ziet! 

Een aantal feitjes:

  • Voor één kopje koffie zijn maar liefst 120 koffiebonen nodig!
  • Koffiebonen plukken is nog steeds handwerk. De koffiebonen worden eerst in emmers gedaan en vervolgens in grote zakken gestopt en vervoerd door zogenoemde ‘Conchitas’ (Ezeltjes) of een auto genaamd Willy (een soort Jeep). 
  • Biologische koffie blijft een lastig begrip. Koffieboer Juan heeft misschien wel een biologische boerderij maar als zijn buurvrouw Paola wel bestrijdingsmiddelen gebruikt dan mag Juan zijn koffie niet biologisch noemen. De bestrijdingsmiddelen vliegen via de lucht naar de buurgronden. Nog veel werk aan de winkel om alleen nog maar biologische koffie te produceren! 
  • Een eerlijke prijs betalen voor je koffie? Wij hebben een aantal grote koffieplantages en een hele kleine plantage bezocht. Op de grote koffieplantages zijn er veel koffieplukkers die lange dagen werken voor een mager salaris. Op de kleine plantage zag het er veel beter uit. Eén man in dienst die het hele koffieproces voor zijn rekening nam, tegen een eerlijk lokaal salaris. De koffie die we in de supermarkt kopen, daar zijn vaak zoveel tussenpersonen bij betrokken en dat maakt ook dat je niet goed weet waar je voor betaalt. Er zijn leveranciers te vinden die het proces zo ‘kort’ mogelijk maken en je dus een redelijk eerlijke prijs betaald. 
  • De smaak van de koffie is super persoonlijk en wordt eigenlijk pas bepaald bij het branden van de koffie (laat in het proces). 

Na al deze informatie en feitjes is het tijd voor een… jawel een lekker ‘bakkie koffie!’ (en wat prachtige foto’s)

Deel dit bericht: