Wolter leest #13: The Good Ancestor

roman-tiagoqueiroz

Ik las The Good Ancestor van Roman Krznaric uit 2020. In het Nederlands: De Goede Voorouder. Bij onze Herenboerderij gaan we uit van het denken in zeven generaties. Maar waarom eigenlijk en wat betekent dat? Cultuurhistoricus Roman Krznaric is mede-oprichter van en docent aan de School of Life in Londen. Hij schreef een gloedvol betoog over de noodzaak van langetermijndenken.

Waarom moet je dit boek lezen?

Als je nog twijfelt waarom we met elkaar een Herenboerderij oprichten dan is dit boek een mooie stimulans. Krnzaric schets in het begin de twee manieren waarop onze hersenen werken. De mens beschikt niet alleen over hersens die (voornamelijk) de focus hebben op de korte termijn (the marshmellow brain), maar kent ook een eikeltjesbrein (zie de cover van het boek) dat focust op de lange termijn. We zijn – het is soms nauwelijks te geloven – echt in staat om beslissingen te nemen die op de lange termijn nuttig zijn. Het begin van de agrarische revolutie is hier een voorbeeld van. Ongeveer 12.000 jaar begon de mensheid zaden te bewaren om het volgende jaar weer te planten.

Wat maakt het voor Herenboeren zo interessant?

Het Herenboeren concept gaat bij de inrichting en organisatie uit van het zeven-generatie principe. Bij alles wat we doen, denken we ook aan het effect op de toekomst. Om de problemen van van vandaag het hoofd te bieden is het denken in de lange termijn belangrijk. Krznaric schets in zijn boek zes manieren waarop je dit denken kunt activeren. Het zeven-generatie-denken komt voor in het hoofdstuk intergenerationele gerechtigheid (intergenerational justice). Acting as a steward for the seventh generation is a profound expression of biosphere consciousness. In het derde deel van zijn boek beschrijft hij een aantal voorbeelden die de ideeën uit het vorige hoofdstuk in de praktijk brengen. Ideas have the power to change the world, but only when people put them into practice. Dat gaat er bij ons Herenboeren natuurlijk in als koek!

Nog een bijzonder inzicht opgedaan?

Krznaric schrijft interessante zaken over nalatenschap (legacy). A legacy is not something that we leave but something we grow throughout our lives. […] It is about passing on a world that is fit for the flourishing of life. De keuzes die wij vandaag maken hebben effect op de toekomst. En het geeft ons leven extra betekenis als je weet dat wat je doet bijdraagt aan het leven dat na je komt. Wat een mooi uitgangspunt om een Herenboerderij te beginnen.

Kijk ook de korte TED talk die Roman Krznaric gaf:

 

Verder lezen, luisteren of kijken:

  • Luister naar de podcast uit 2021 van Nynke Laverman en Lex Bohlmeijer met Roman Krznaric (1 uur).

Boeken zijn er om gelezen te worden! Wil je dit boek lenen? Laat het me weten en stuur een appje (06-46846273) en ik zorg dat het boek bij je terecht komt.

Deel dit bericht: