Nieuwsbrief #16: Nieuwsbrief mei

Beste liefhebbers van zaaien en oogsten,

Een vers knisperende lente-nieuwsbrief van Herenboeren Kennemerland. Terwijl wij hard op zoek zijn naar een geschikte plek voor onze Herenboerderij lezen jullie ondertussen deze nieuwsbrief. En er is weer veel te lezen. Zo organiseren we voor het eerst een fysieke informatieavond voor geïnteresseerden op donderdagavond 25 mei bij de nieuwe locatie van De Oude Keuken in GeesterhageMeld je aan als je erbij wilt zijn. Verder in deze nieuwsbrief informatie over onze aspirant-leden (wie zijn dat eigenlijk?), de oprichting van de eerste werkgroepen en natuurlijk voer om te lezen, te koken en te delen.

Lees je dit en ben je nog geen aspirant-lid? Aanmelden kan nog via deze link. Download de intentieverklaring en stuur ‘m op. Wist je dat aspirant-leden voorrang hebben bij het inschrijven als het ons lukt om een Herenboerderij te realiseren? Wees dus op tijd!

En voor nu, veel leesplezier.
Informatieavond 25 mei
‘Wat doen jullie bij Herenboeren Kennemerland?’ ‘Hoe werkt Herenboeren eigenlijk?’ ‘Moet ik straks elke week werken op de boerderij?’ ‘Is het met vlees of zonder?’ ‘Wat kost dat?’ ‘En waar zoeken jullie naar een plek?’ Al deze vragen (en nog veel meer) gaan we beantwoorden op onze informatieavond op donderdagavond 25 mei in Café DOK Geesterhage. We vertellen alles over het concept, de aanpak en de huidige stand van zaken. Ben je nog geen aspirant lid maar wel heel benieuwd naar Herenboeren Kennemerland, kom dan gezellig langs. We starten om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30). Adres: Geesterduinweg 3, 1902 CB Castricum. Meld je aan via dit formulier.

En als je al lid bent, maak dan anderen enthousiast voor deze avond door deze nieuwsbrief te delen of deel onze berichten op Facebook en Instagram.

Dit zijn onze aspirant-leden
Trouwe lezers van de nieuwsbrief weten dat al bijna 140 huishoudens een intentieverklaring tekenden en zich daarmee hebben gemeld voor een plekje op onze op te richten Herenboerderij. Maar wie zijn die mensen en waar komen ze vandaan? Een blik in onze administratie geeft het antwoord. Samen is onze stapel intentieverklaringen goed voor 316 monden. Het grootste deel van onze huishoudens bestaat dan ook uit meerpersoonshuishoudens. Op dit moment is ongeveer 10% ingeschreven als eenpersoonshuishouden. We hebben deelnemers uit 11 verschillende dorpen en steden uit Kennemerland. Van Assendelft tot Alkmaar, van Heiloo tot Beverwijk. Meer dan de helft van de inschrijvers komt op dit moment uit Castricum, daarna volgen Uitgeest, Heemskerk, Heiloo en Limmen.

De kennismakingsbijeenkomsten leerden ons dat onze aspirant-leden een mooie diverse club vormen. Met en zonder kinderen. Gezinnen met kleuters of pubers. Gepensioneerden en werkenden. Samen vertegenwoordigen ze een breed scala aan beroepen. Van hoogleraar, verpleegkundige, onderzoeker, grafisch vormgever, ecoloog, communicatieadviseur, zelfstandig ondernemer tot ambtenaar.
Kijken (en aan het werk!) bij Herenboeren Duinstreek op 17 juni
Op zaterdagochtend 17 juni organiseren we speciaal voor onze aspirant-leden een zomeractiviteit. En niet zo maar een activiteit! Het is de eerste activiteit van onze zojuist opgerichte activiteitenwerkgroep. Ze legden contact met Herenboeren Duinstreek en die bedachten een mooi programma. Zo krijgen we een unieke kans om Herenboeren Duinstreek in Bergen te bezichtigen én actief mee te helpen. We worden rond 10:00 uur verwacht, krijgen in groepen een rondleiding en werken een uur mee op de boerderij (ook als het regent). Om 12:00 uur sluiten we gezamenlijk af. Het precieze programma volgt na aanmelding. Er is plek voor 45 (!) personen. Let op: deze activiteit is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Meld je aan onder vermelding van je lidnummer via dit formulier. Je lidnummer vind je in de mail die je kreeg na inschrijving bij Herenboeren Kennemerland.

Eerste werkgroepen van start
Het is niet niks om een eigen professioneel gemengd boerenbedrijf te runnen voor 200 huishoudens om zo 500 monden te voeden. Ook hier geldt: vele handen maken licht werk. En gelukkig stonden al diverse mensen te trappelen om met ons de handen uit de mouwen te steken. Een Herenboerderij werkt met werkgroepen (begeleid vanuit het bestuur) en ploegen (aangestuurd door de boer). De afgelopen tijd zijn de eerste stappen gezet om in die structuur te gaan werken. Zo heeft Denise de werkgroep Activiteiten (4 deelnemers) gestart onder andere voor de organisatie van de zomeractiviteit en is Wolter begonnen met de werkgroep Communicatie (5 deelnemers). Deze nieuwsbrief is het eerste resultaat van deze samenwerking met de werkgroep Communicatie. We zijn er heel blij mee!
Ons grondteam speurt verder
Binnen Herenboeren Kennemerland is een speciaal grondteam actief. Dit team brengt de omgeving in kaart, legt contact met grondbezitters en onderhouden het netwerk met belangrijke spelers in het landschap. Dit grondteam haalt alles uit de kast om een plek te vinden om onze Herenboerderij te realiseren. Dat doen we discreet en zorgvuldig. Zo zijn het afgelopen jaar al een aantal interessante mogelijkheden zorgvuldig uitgezocht. Dat doen we niet alleen, maar met hulp van de bodemdeskundigen van Herenboeren Nederland. Op dit moment zijn we ook weer met iets moois bezig, waar we – zoals jullie begrijpen – niets over kunnen vertellen op dit moment. Zodra er iets te melden is, dan informeren we onze aspirant-leden natuurlijk als eerste.

Locatietheater over boeren
Van Hemelvaart tot en met Pinksteren vindt het Karavaan festival plaats. Locatietheater op bijzondere plekken. Met dit jaar verschillende voorstellingen over boeren. Zo kun je naar Boer ben ik!Grondproeven 3Bijbelse boeren en Iets met Boeren. Allemaal worden ze gegeven op een boerderij in de omgeving van Alkmaar (Oterleek, Driehuizen, Stompetoren en Zuidschermer). Wij hebben al voor verschillende voorstellingen kaarten geboekt en kijken er naar uit! Zien we jullie daar?
Wolter leest
Onze voorzitter leest alles wat los en vast zit over boeren en het boerenland. Deze maand las hij What your food ate van het schrijversduo David R. Montgomery en Anne Biklé, dat gaat over het belang van de bodem voor de kwaliteit van het voedsel dat we eten. Dat spreekt ons Herenboeren natuurlijk wel aan! In vier hoofdstukken (bodem, plant, dier en mensen) beschrijft het boek hoe we ons land kunnen herstellen en onze gezondheid centraal kunnen stellen. Lees de recensie van Wolter in de rubriek Wolter leest.

Lees jij net als Wolter ook weleens een boek dat interessant is voor Herenboeren? Of heb je een interessante film gezien? Je bent van harte uitgenodigd om jouw lees- of kijktip met ons te delen. Stuur je ervaring naar ons en wie weet komt jouw tip in de nieuwsbrief.
Nu ook Onder het Maaiveld – Junior

Onder het Maaiveld is een film over de bodem. De filmmakers van De Nieuwe wildernis gingen op onderzoek uit en maakten deze prachtige film over de bodem. En ze filmden ook bij een Herenboerderij! Als dat geen aanrader is? Lees erover in de rubriek Een Herenboer kijkt

En nu is er ook een junior versie! Lees er alles over op de website. Daar kun je ook vinden waar hij draait in de bioscoop. Veel kijkplezier!
Eten met de seizoenen
Met de seizoenen eten is niet alleen duurzaam, het is ook veel smakelijker! Een aardbei smaakt nou eenmaal veel lekkerder in juni dan in januari. Als je eet van de Herenboerderij is dat de normaalste zaak van de wereld. Om alvast een beetje vertrouwd te raken met het ritme van de seizoenen houden we jullie op de hoogte van wat er nu van het land (of uit de koeling/opslag) komt. Deze week eten we aspergesbloemkool en spinazie. We proefden al even voor en dat was heerlijk zoals je ziet! Eet smakelijk.

Deel de nieuwsbrief
Help je mee om onze Herenboerderij voor elkaar te krijgen? Laat iedereen weten van het bestaan van Herenboeren Kennemerland. Zorg ervoor dat anderen deze nieuwsbrief ook lezen. Stuur ‘m door naar je vrienden, kennissen en familie, en vraag ze om zich ook aan te melden. En volg ons! Op de website, op Facebook en Instagram.

Tot zover!

Namens ons kartrekkersteam,

Wolter (06-46846273), Denise, Bob en Nathalie



Deel dit bericht: