Nieuwsbrief #17: Nieuwsbrief juni

Beste liefhebbers van gezond eten van dichtbij, 

En zo razen we van de lente de zomer in. Wat gaat de tijd snel! Alles groeit en bloeit om ons heen. Dat geldt ook voor de Herenboeren-beweging waar wij trots onderdeel van uit maken. Begin juni is alweer de 17e (!) Herenboerderij gestart. Die Herenboerderijen samen zorgen voor meer dan 300 hectare natuur-inclusieve landbouw zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen en produceren voor ongeveer 3.000 huishoudens en misschien wel 8.000 mensen wekelijks eten. Wat begon met 1 boerderij bijna 10 jaar geleden is nu een serieuze organisatie verspreid door heel Nederland. 
Ook in Kennemerland zitten we niet stil. We zoeken actief naar grond, hielden eind mei een informatieavond in een volle zaal en kijken uit naar een slok van ons Herenboerenbier en onze eerste grote ledenactiviteit bij Herenboeren Duinstreek over 2 weken. Kortom, het belooft een mooie zomer te worden! 
Lees je dit en ben je nog geen aspirant-lid? Aanmelden kan nog via deze link. Download de intentieverklaring en stuur ‘m op. Wist je dat aspirant-leden voorrang hebben bij het inschrijven als het ons lukt om een Herenboerderij te realiseren? Wees dus op tijd!  

Aspirant-leden kijken (en gaan aan het werk!) op 17 juni
Het is bijna zover! Op zaterdagochtend 17 juni organiseren we speciaal voor onze aspirant-leden een zomeractiviteit. En niet zomaar een activiteit! Het is de eerste activiteit van onze zojuist opgerichte activiteitenwerkgroep. Ze legden contact met Herenboeren Duinstreek en die bedachten een mooi programma. Zo krijgen we een unieke kans om Herenboeren Duinstreek in Bergen te bezichtigen én actief mee te helpen. Iedereen die zich heeft aangemeld, heeft de bevestiging van deelname ontvangen. We hebben er zin in om daar met een grote groep aspirant-leden van Herenboeren Kennemerland te kijken en aan de slag te gaan. Wil je die ochtend foto’s maken van onze activiteit? Mail ons!

Terugblik info-avond 25 mei
De eerste fysieke informatieavond van Herenboeren Kennemerland is achter de rug. En wat voor een! We zijn er nog vol van. Op donderdagavond 25 mei zat de zaal volgepakt bij café DOK in Geesterhage. Voorzitter Wolter vertelde na het vertonen van Herenboeren the movie alle ins & outs van het Herenboeren-concept. Na vijf kwartier presenteren en vragen beantwoorden rondden we af en hielpen kartrekkers Denise en Bob om alle resterende vragen te beantwoorden. De uitgeprinte intentieverklaringen werden ter plekke ingevuld en ingeleverd. Ook in de dagen erna ontvingen we weer een flink aantal nieuwe aspirant-leden. Welkom bij Herenboeren Kennemerland! 
Ben je nog geen aspirant-lid, maar wil je heel graag een volgende info-avond van Herenboeren Kennemerland bijwonen, houd dan de nieuwsbrief in de gaten. We verwachten na de zomer weer een avond te organiseren. 

Mijlpaal – 150ste lid voor Herenboeren Kennemerland 
Als kartrekkersteam van Herenboeren Kennemerland hebben we eind 2021 met het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst met Herenboeren Nederland een duidelijke taak op ons genomen: het realiseren van een Herenboerderij in onze omgeving. De taak van de kartrekkers bestaat grofweg uit twee delen: ga op zoek naar een geschikte plek én zorg dat minimaal 150 huishoudens zich aansluiten (er is maximaal plek voor ca. 230 huishoudens). In 2022 openden we de mogelijkheid om een intentieverklaring in te vullen. Het afgelopen jaar meldden zich al vele huishoudens. En na de informatieavond van 25 mei stroomden weer een flink aantal intentieverklaringen binnen! Daarom kunnen we met trots melden dat we het minimaal benodigde aantal deelnemers van 150 (!) bereikt hebben! We zijn overweldigd door het vertrouwen dat al deze leden stellen in ons team. Het geeft ons bakken energie om onze zoektocht voort te zetten. Samen lukt het ons! 
Even voorstellen: werkgroep communicatie
Het is niet niks om een eigen professioneel gemengd boerenbedrijf te runnen voor 200 huishoudens om zo 500 monden te voeden. Ook hier geldt: vele handen maken licht werk. En gelukkig stonden al diverse mensen te trappelen om met ons de handen uit de mouwen te steken. We stellen met veel plezier onze eerste vier deelnemers aan de werkgroep communicatie voor. Mag ik u voorstellen: Marjolein, Marijke, Roos en Marijke. 

Een Herenboerderij werkt met werkgroepen (begeleid vanuit het bestuur) en ploegen (aangestuurd door de boer). De afgelopen tijd zijn de eerste stappen gezet om in die structuur te gaan werken. Deze nieuwsbrief is het resultaat van deze samenwerking met de werkgroep Communicatie. We zijn er heel blij mee! 

Interview oprichter Herenboeren 
In de serie Goede gesprekken werkt interviewer Lex Bohlmeijer (de Correspondent) aan een serie over de landbouw. Hiervoor ging hij in gesprek met Geert van der Veer. Zijn collega Jelle Mommers schreef: “Herenboeren telt inmiddels zestien boerderijen – het is een prachtig voorbeeld van democratie van onderop waarbij experimenteren, fouten maken en daarvan leren centraal staat.
Oprichter Geert van der Veer vertelt er aanstekelijk enthousiast over in dit sprankelende interview met Lex Bohlmeijer.” Wij hadden het niet beter kunnen zeggen. 

Wolter leest: Andere Kost
Onze voorzitter leest alles wat los en vast zit over boeren en het boerenland. Deze maand las hij Andere Kost van Jaap Seidell en Jutka Halberstadt.  Zoals de ondertitel stelt: een pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Nou, daar dragen we als Herenboeren Kennemerland graag een steentje aan bij. Wil jij weten wat – wetenschappelijk bewezen – duurzaam en gezond is, dan is dit boek een aanrader. Lees de recensie van Wolter in de rubriek Wolter leest.
Lees jij net als Wolter ook weleens een boek dat interessant is voor Herenboeren? Of heb je een interessante film gezien? Je bent van harte uitgenodigd om jouw lees- of kijktip met ons te delen. Stuur je ervaring naar ons en wie weet komt jouw tip in de nieuwsbrief. 
Kartrekkers eten bij de Noorderhoeve
We werken als kartrekkers keihard om onze gezamenlijke droom voor elkaar te krijgen: een Herenboerderij in Kennemerland. Na al dat harde werken is het natuurlijk ook goed om samen te ontspannen. Dat deden we met een heerlijk tuindiner bij De Noorderhoeve in Schoorl. We werden door de boer rondgeleid over het prachtige bedrijf en na afloop schoven we aan bij Ilse van den Bosch van Voedsaam die een heerlijke maaltijd had bereid. Wat een feest! 

Theater over boeren – De Karavaan
De afgelopen maand (van 17 t/m 29 mei) vond het Karavaan festival plaats. Dit jaar was er een aantal voorstellingen over boeren. Zoals ze zelf zeggen: Buitengewoon theater op locatie. In dit geval was dat dus bij verschillende boerderijen in de Schermer. Dat wilden we natuurlijk niet missen. Met een aantal leden van de communicatiewerkgroep gingen we naar ‘Boer ben ik’ en op de laatste dag van het festival bezochten Bob en Wolter – nota bene in het bijzijn van Caroline van der Plas – de voorstelling ‘Iets met boeren’. Stuk voor stuk indrukwekkende voorstellingen! 

Ons grondteam speurt verder 
Binnen Herenboeren Kennemerland is een speciaal grondteam actief. Dit team brengt de omgeving in kaart, legt contact met grondbezitters en onderhoudt het netwerk met belangrijke spelers in het landschap. Dit grondteam haalt alles uit de kast om een plek te vinden om onze Herenboerderij te realiseren. Dat doen we discreet en zorgvuldig. Zo zijn het afgelopen jaar al een aantal interessante mogelijkheden zorgvuldig uitgezocht. Dat doen we niet alleen, maar met hulp van de bodemdeskundigen van Herenboeren Nederland. 
Op dit moment zijn we ook weer met iets moois bezig, waar we – zoals jullie begrijpen – niets over kunnen vertellen op dit moment. We hebben daarnaast ook nog een plan B achter de hand mochten de huidige gesprekken niet tot een succesvol resultaat leiden. Weet in ieder geval dat we onze aspirant-leden natuurlijk als eersten informeren zodra er iets te melden is.  

Eten met de seizoenen
Met de seizoenen eten is niet alleen duurzaam, het is ook veel smakelijker! Een aardbei smaakt nou eenmaal veel lekkerder in juni dan in januari. Als je eet van de Herenboerderij, is dat de normaalste zaak van de wereld. Reden voor de Allerhande om zelfs een groente- en fruitkalender in de laatste editie op te nemen. Om alvast een beetje vertrouwd te raken met het ritme van de seizoenen houden we jullie op de hoogte van wat er nu van het land (of uit de koeling/opslag) komt.
Deze week eten we aspergesaardbei en rabarber en watermeloen. Heerlijk! Eet smakelijk. 

Blijf op de hoogte van Herenboeren 
Wil je ook op de hoogte blijven van de ontwikkelingen Herenboeren Nederland en bij de andere Herenboeren in Nederland? Weten welke vacatures er zijn? En leuke kijk-, luister- en leestips? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Herenboeren Nederland
Deel de nieuwsbrief
Help je mee om onze Herenboerderij voor elkaar te krijgen? Laat iedereen weten van het bestaan van Herenboeren Kennemerland. Zorg ervoor dat anderen deze nieuwsbrief ook lezen. Stuur ‘m door naar je vrienden, kennissen en familie, en vraag ze om zich ook aan te melden. En volg ons! Op de website, op Facebook en Instagram.

Tot zover!

Namens ons kartrekkersteam,

Wolter (06-46846273), Denise, Bob en Nathalie

Deel dit bericht: