Wolter leest #17: Veeboeren

Ik las maar keek vooral naar Veeboeren van fotograaf Johan Witteman, met teksten van Noor Hellmann uit 2023 uitgegeven door Uitgeverij Komma.

Waarom moet je dit boek bekijken?

De afgelopen jaren werkte fotograaf Johan Witteman aan het fotoboek Veeboeren. Een serie van 75 (!) portretten van markante boeren die het net even anders doen. Een bestaan dat lang het beeld van de landbouw in Nederland bepaalde maar nu dreigt te verdwijnen. Witteman voelde de urgentie om voordat deze zou verdwijnen vast te leggen. Noor Hellmann interviewde 14 van de geporteteerde boeren. Het is een boek als een monument. Het is groot (40 cm) en indrukwekkend. 

Wat maakt het voor Herenboeren zo interessant?

Het is een genot om de boeren te bekijken. De portetten zijn stuk voor stuk van markante en karakteristieke boeren. Met voor Castricummers ook een bekende: op pagina 42-43 staat een mooi portret van Piet van der Hulst of voor Bergenaren op pagina 175-175: Jeroen Leijen. Die laatste is ook geïnterviewd over zijn geschiedenis. Hij verkoopt vlees van zijn Piemontse vleeskoeien via de lokale slager in Bergen en via zijn website boerJeroen. Nast de portretten heeft Noor Hellmann 14 verhalen opgetekend van boeren die het ‘anders’ doen. Die dwars door de schaalvergroting heen gewoon hun eigen weg zijn gegaan. Stuk voor stuk inspirerende verhalen.

Nog een bijzonder inzicht opgedaan?

De achterflap vertelt: “Tijden veranderen in een razend tempo. Het beroep van de kleine veeboer – vaak eigenaar van een bedrijf dat al generaties van vader op zoon is overgegaan – staat onder grote druk. Vele veeboeren zien zich genoodzaakt hun bedrijf te beëindigen. Daarmee verdwijnt er een beroepsgroep die ooit zo vanzelfsprekend was in Nederland en het beeld van ons land sterk bepaalde“. Het gaat in de media vaak over de piekbelasters en de grote industriële boeren. Dit boek zet het spotlicht op een pure en eerlijke manier op de kleine veeboeren. Zoals hij zelf zegt: een langzaam verdwijnende beroepsgroep.

Verder lezen of luisteren:

  • Kijk en luister naar het interview op Radio 1 met Johan Witteveen.
  • Lees de beschrijving in Trouw van 13 mei 2023.
  • Of met een abonnement lees je het artikel in het Noordhollands Dagblad.

 

Deel dit bericht: