Wolter leest #18: handboek Ecologische Tuinieren

Ik blader regelmatig in het handboek Ecologisch tuinieren van de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt). Dit boek verscheen voor het eerst in 1988 en is enige tijd geleden prachtig heruitgegeven.

Waarom moet je dit boek lezen?

Dit is de bijbel voor de tuinierende mens. Dit 700 pagina’s tellende 5 cm dikke boek zet (letterlijk) alle andere boeken over tuinieren in de schaduw (las ik ergens in een recensie). Zoals ze zelf in het Woord vooraf schrijven: “Dit boek […] levert je een visie en verschaft inzicht in – en achtergrond bij het leven dat zich in je moestuin afspeelt. Het leert je kijken naar je tuin met de ogen van de natuur zelf.” Zo helpen we de natuur dus mee in plaats van tegen. Dat sluit naadloos aan bij de visie van Herenboeren.

Wat maakt het voor Herenboeren zo interessant?

Ecologisch tuinieren gaat verder dan ‘niet spuiten’. De basisprincipes van het tuinieren staan in de eerste acht hoofdstukken centraal. Denk hierbij aan plant, bodem, bemesting en preventie van ziekte- en plagen. We zijn inmiddels op pagina 363 aangekomen als het boek start met de beschrijving van een enorme lijst aan gewassen, rassen en variëteiten. In nog eens 8 hoofdstukken volgen een enorme hoeveelheid beschrijvingen. Van bladgewassen, kolen, wortelgewassen tot doorlevende gewassen.

Nog een bijzonder inzicht opgedaan?

Dit boek is een ontzagwekkende hoeveelheid kennis over tuinieren. Het heeft me vooral het inzicht gegeven dat ik zo weinig wist van mijn eigen eten. Het is heerlijk om een willekeurige pagina open te slaan. Neem bijvoorbeeld pagina 536-537 over de aubergine (je weet wel de Solanum melongena) en vervolgens 2 pagina’s te lezen over teeltwijzen, rassen, bodem en bemesting, opkweken, teeltzorgen, oogst en bewaring, zaadteelt en ziekten en plagen. Heerlijk! 

Verder lezen of luisteren:

  • Wil je dit kloeke werk ook thuis? Hier koop je ‘m bij Velt.

 

Deel dit bericht: