Nieuwsbrief #19: Nieuwsbrief september

Beste liefhebbers van lokaal voedsel van eigen boerderij, 

Daar zijn we weer! Een kakelverse nieuwsbrief vol met informatie over onze gezamenlijke Herenboeren-reis. Uitgerust gaan we er komend seizoen weer keihard tegenaan. Er zijn boeken gelezen, er is inspiratie opgedaan én we zitten barstensvol energie. Samen lukt het ons.
Over samen gesproken: deze nieuwsbrief is een mooi voorbeeld van samenwerken. Sinds enige tijd hebben we een werkgroep communicatie. Met deze werkgroep hebben we deze nieuwsbrief opgesteld. Met deze hulp zijn we als kartrekkersteam heel blij.  
Lees je dit en ben je nog geen aspirant-lid? Aanmelden kan via deze link. Download de intentieverklaring en stuur ‘m op. Wist je dat aspirant-leden voorrang hebben bij inschrijving zodra we van start kunnen met onze Herenboerderij? Wees dus op tijd.
  
En voor nu veel leesplezier.

De werkgroep communicatie, 

Wolter (06-46846273), Marijke Koppers, Marjolein Zinkstok, Marijke Stuyt en Roos van Swigchem



Hier woont een Herenboer
Ja hoor, daar gingen we weer. Omdat ons ledental groeit en groeit (inmiddels al 155 huishoudens!) gingen de kartrekkers weer op stap met de ‘Hier woont een Herenboer’-poster. En wat een leuke aspirant-leden hebben we toch! Telkens worden we hartelijk ontvangen. Allemaal staan ze te trappelen om aan de slag te gaan op onze coöperatieve boerderij.


Ons grondteam speurt verder 
Binnen Herenboeren Kennemerland is een speciaal grondteam actief. Dit team brengt de omgeving in kaart, legt contact met grondbezitters en onderhoudt het netwerk met belangrijke spelers in het landschap. Dit grondteam haalt alles uit de kast om een plek te vinden om onze Herenboerderij te realiseren. Dat doen we discreet en zorgvuldig.  
Na de vakantie was het meteen vol gas! Contact met een grondmakelaar, verschillende bezoeken aan grondeigenaren én intensief overleg met Herenboeren Nederland over mogelijke opties. Meer details delen we binnenkort met onze aspirant-leden in een nieuwsbrief speciaal voor hen. 

Heb je zelf een interessant contact? Ken jij iemand met grond en kun je ons met hem of haar in contact brengen? We komen natuurlijk graag in gesprek met grondbezitters. 
 


Informatieavond 12 oktober in Heemskerk 
In mei hielden we na een serie digitale avonden onze eerste fysieke informatieavond van Herenboeren Kennemerland in Castricum. En die beviel zo goed dat we gelijk een nieuwe datum hebben geprikt. Dit keer in Heemskerk. Heb je nog nooit een info-avond bijgewoond en ben je benieuwd naar het concept Herenboeren, meld je aan, kom langs, ontmoet ons kartrekkersteam en we beantwoorden al jullie vragen. De bijeenkomst is dit keer in De Vrijburcht in Heemskerk aan de Vrijburglaan 2. Gebruik de link om je aan te melden. Wees op tijd, er is beperkt plek.



Zondag 24 september kennismaken met leden  
ie zijn toch die eigenaren van Herenboeren Kennemerland? Met wie runnen we straks die boerderij? Nou, dat weten we! Het is telkens een genot om een flink stel huishoudens te mogen ontmoeten bij onze kennismakingsbijeenkomsten. Tijdens een gezellige wandeling leren we elkaar kennen en onder het genot van een kop koffie of thee wordt uitgebreid gepraat en nagedacht over de rol van eenieder op onze boerderij. Geslaagde middagen! 

Al onze leden willen we leren kennen tijdens deze kleinschalige kennismakingsbijeenkomsten. Nog geen bijeenkomst meegemaakt? Vanwege de flinke aanwas van nieuwe leden organiseren we een volgende bijeenkomst op 24 september. We kijken ernaar uit om jullie daar te ontmoeten. Heb je een intentieverklaring ingevuld en heb je een nummer van ons ontvangen? Meld je dan aan onder vermelding van je nummer via het aanmeldformulier kennismakingsbijeenkomst.  


Nieuwe vormgever voor Herenboeren Kennemerland 
Wat hadden we mazzel met onze vormgever Wietske. De afgelopen twee jaar verzorgde zij op fantastische wijze onze vormgeving. De ‘hier woont een herenboer’-raamposters, de flyers, het design van de website en natuurlijk het prachtige stroomschema dat we met onze aspirant-leden invullen. Allemaal topproducties. Maar aan al het goede komt een keer een eind. En wat zijn we blij met de opvolger! Wat een geluk dat we zulke getalenteerde aspirant-leden in ons midden hebben. De vormgeving is nu in goede handen bij Coen Hamelink. Hij is vormgever, 
illustrator en kan ook nog een behoorlijk potje blazen op zijn trompet. Wat kan deze man niet? Begin september droegen we de werkzaamheden over tijdens een gezellige kop koffie bij de Oude Keuken. Wietske super bedankt voor al je werk! En welkom Coen!  



Wolter leest – Uit de Shit


Je verwacht het niet, maar vakantie is voor onze voorzitter natuurlijk een prima tijd om boeken te lezen. De afgelopen jaren verschenen er al een hoop boeken over de huidige problematiek in de landbouw. Zelden werd het zo scherp en concreet opgeschreven als Thomas Oudman van De Correspondent het heeft gedaan in het boekje Uit de Shit. Een prachtig beschreven manifest over de wijze waarop we de stikstofcrisis kunnen oplossen. Eindigend in de Epiloog met als titel: niet minder, maar meer boeren. Daar sluiten we ons vanuit Herenboeren bij aan! Lees de recensies van Wolter in de rubriek Wolter leest.
Lees jij net als Wolter ook weleens een boek dat interessant is voor Herenboeren? Of heb je een interessante film gezien? Je bent van harte uitgenodigd om jouw lees- of kijktip met ons te delen. Stuur je ervaring naar ons en wie weet komt jouw tip in de nieuwsbrief. 

Eten met de seizoenen 
Met de seizoenen eten is niet alleen duurzaam, het is ook veel smakelijker! Een aardbei smaakt nou eenmaal veel lekkerder in juni dan in januari. Als je eet van de Herenboerderij, is dat de normaalste zaak van de wereld. Kijk maar eens op de socialmedia-kanalen van de verschillende werkende Herenboerderijen, als je wilt weten wat de oogst is. Om alvast een beetje vertrouwd te raken met het ritme van de seizoenen houden we jullie op de hoogte van wat er nu van het land (of uit de koeling/opslag) komt. Deze week eten we snijbietandijvie en bleekselderij en venkel. Heerlijk! Eet smakelijk. 

Deel de nieuwsbrief 
Help je mee om onze Herenboerderij voor elkaar te krijgen? Laat iedereen weten van het bestaan van Herenboeren Kennemerland. Zorg ervoor dat anderen deze nieuwsbrief ook lezen. Stuur ‘m door naar je vrienden, kennissen en familie, en vraag ze om zich ook aan te melden. En volg ons! Op de website, op Facebook en Instagram. Kreeg je de nieuwsbrief doorgestuurd, maar wil je hem zelf ook ontvangen? Stuur dan een mailtje naar kennemerland@herenboeren.nl
Tot zover.

Namens ons kartrekkersteam,

Wolter (06-46846273), Nathalie, Bob en Denise

Deel dit bericht: