Een Herenboer kijkt #10: Boer van de Toekomst

20102_wijnand

Een oudje vandaag, deze uitzending uit 2020 van VPRO Tegenlicht. Maar deze is het alleen al waard om te kijken omdat er een film in zit over 100 seconden door Nederland. In 100 seconden wordt het grondgebruik in Nederland inzichtelijk gemaakt. Heel interessant.

 

Soms hoor je wel eens over initiatieven als Herenboeren dat die vooral met hun rug naar de toekomst staan. Nostalgische gedachten over de landbouw. Deze uitzending van VPRO Tegenlicht laat een aantal pioniers aan het woord die het anders doen. Door goed na te denken over agro-ecologie en door oplossingen te bedenken voor problemen als bodemverdichting en biodiversiteitsverlies. En dat kan ook met technologie. Jaap Korteweg (de Vegetarische Slager), Wijnand Sukkel (Wageningen Universiteit), Guido Hermans (preiboer) en Meiny Prins (Priva) laten zien dat het anders kan. Door bijvoorbeeld strokenteelt toe te passen.

Kijk de hele uitzending terug op de website van VPRO Tegenlicht of via NPO Start.

Bekijk ook de introductie van de Boerderij van de Toekomst in onderstaande film.

Deel dit bericht: