Wolter leest #21: Holzer’s Permacultuur

Holzer

 

Enige tijd geleden kwam een vriendin naar me toe met een boek. Haar moeder had het bij ‘de Mutta’, de kringloopwinkel in Castricum gevonden. Is dat niet wat voor Wolter? Zo kwam ik aan Holzer’s Permacultuur van Sepp Holzer uit 2011. 

Waarom moet je dit boek lezen?

Sepp Holzer is ‘der Permakultur papst’. Waarom hij zo heet? Dat blijkt wel uit dit boek. Dit boek beschrijft in verschillende hoofdstukken landschapsarchitectuur, alternatieve landbouwmethoden, fruitlandschappen, het kweken van paddestoelen, tuinen en projecten. Holzer bewerkt een stuk grond van 45 hectare gelegen op een hoogte van 1.000 tot 1.500 boven de zeespiegel in Oostenrijk. Begon hij na de overname van de boerderij van zijn ouders op traditionele wijze te boeren al snel volgde hij zijn instinct. En dat instinct zorgde voor een steeds diverser ecosysteem. Hij bleek daarbij zonder het te weten de principes van de permacultuur te volgen: de bodem bedekt houden, het creëren van microklimaten en het combineren en beheren van een grote diversiteit aan soorten en variëteiten.

Nog een bijzonder inzicht opgedaan?

Wat mij het meest bijbleef is het besef dat de aanpak van Sepp al jaren bestaat. Luisteren en kijken naar de natuur en daar op anticiperen als landbouwer kon en kan nog steeds. Vele slimme agrariërs zijn Herenboeren voorgegaan. Van al deze kennis leren we. Kennis overdragen is essentieel. Een reden voor Herenboeren Nederland om De Plaatsen op te richten. 

Kijken of luisteren? 

Zie ook onderstaande trailer met beelden van zijn boerderij uit 2008.

Deel dit bericht: