Wolter leest #22: De Groene overmacht

Hier is dan de voorlopig laatste editie in de rubriek Wolter leest. Zoals jullie weten is het de kartrekkers gelukt om een stuk grond te vinden op landgoed Rorik. Daar starten we met Herenboeren Rorik een nieuwe coöperatie. Het iedere maand lezen van een boek en een verslag schrijven zet ik om die reden op een laag pitje. Heel toepasselijk las ik als laatste boek het boek De groene overmacht van Maarten ’t Hart met als ondertitel: Tuinieren op zware zeeklei.

Waarom moet je dit boek lezen?

Als kersverse Herenboer van Herenboeren Rorik gaan we boeren in de laatst ingepolderde IJ-polder. De Wijkermeerpolder ontstond in 1872 toen de Wijkermeer werd drooggelegd. Interessant weetjes: met de verkoop van de kavels werd vervolgens de aanleg van het Noordzeekanaal bekostigd. Vroeger stond dit gebied – waar heel vroeger het Oer-IJ liep – in open verbinding met het IJ en de Zuiderzee. Niet voor niks dat de kronkelende dijk aan de oostzijde van de polder de Zeedijk heet. De Wijkermeer slibte in de loop der jaren steeds verder dicht waardoor de haven van Beverwijk niet meer te bereiken was. Uiteindelijk werd de Wijkermeer ingepolderd. Zo bleef een polder over vol zware zeeklei. En laat dat nou precies het onderwerp zijn van het boek van Maarten ’t Hart. Het is een bundel van meer dan 60 columns/korte verhalen over zijn moestuin. Uiteraard met veel verwijzingen naar zijn vader, het geloof, het schrijverschap en de natuur. Vaak met een flinke knipoog en ik moest geregeld hard lachen.

Nog een bijzonder inzicht opgedaan?

Telen op zware zeeklei moet met de gedrevenheid van Maarten ’t Hart. Je weet nooit precies wat wel of niet lukt. De effecten van de seizoenen kunnen pittig zijn en de grond vraagt flinke arbeid. Dus las ik het boek met de gedachte: een gewaarschuwd mens telt voor twee. Hij zet onvermoeibaar door en geniet van alles wat deze vruchtbare maar pittige grond hem voorschotelt. Dat gaan we bij Herenboeren Rorik ook doen: met volle teugen!

Kijken of luisteren? 

Het boek is mede verschenen naar aanleiding van de 10 afleveringen van Maarten’s Moestuin bij de VPRO uit 2014. Daarvan zijn verschillende afleveringen op YouTube terug te vinden. Ook is deze te vinden op NPO Start.

Deel dit bericht: