Nieuwsbrief #18: Nieuwsbrief juli

Beste liefhebbers van lokaal geproduceerd en gezond eten, 
De komende weken logt het kartrekkersteam uit en zijn we op vakantie. Heerlijk met de voetjes in een koele beek met een boekje (over boeren natuurlijk) binnen handbereik. Even bijtanken na een druk eerste half jaar van 2023. Wie het nieuws een beetje volgt, kan het niet ontgaan zijn dat de landbouwsector bijna dagelijks voorpaginanieuws was. Ook wij als team hebben niet stilgezeten. We voerden meer dan 50 (!) acties (denk aan bezoeken, vergaderingen, ledenbijeenkomsten) uit in 2023 (en ja, dat houden we bij). Geheel vrijwillig, omdat we onze droom willen realiseren: een eigen coöperatieve boerderij in Kennemerland! Na een welverdiende vakantie gaan we er weer vol tegenaan. 
Zo staan er na de vakantie weer een paar mooie activiteiten op de planning. Door de aanwas van nieuwe aspirant-leden (153 inmiddels) is een nieuwe kennismakingsbijeenkomst gepland op 24 september. Op 12 oktober organiseren we een informatieavond voor geïnteresseerden. Dit keer in Heemskerk. Lees er alles over in deze nieuwsbrief.
Lees je dit en ben je nog geen aspirant-lid? Aanmelden kan via deze link. Download de intentieverklaring en stuur ‘m op. Wist je dat aspirant-leden voorrang hebben bij inschrijving zodra we van start kunnen met onze Herenboerderij? Wees dus op tijd!  
Voor nu veel leesplezier en een hele fijne zomer! 

Geslaagd bezoek aan Herenboeren Duinstreek 
Op zaterdag 17 juni was het dan zover: we gingen op bezoek bij Herenboeren Duinstreek in Bergen! Een beter plan had de werkgroep activiteiten niet kunnen bedenken. We waren natuurlijk allemaal enthousiast na de inspirerende informatieavonden door de kartrekkers, maar hoe zo’n Herenboerderij echt reilt en zeilt, daarvan hadden we toch niet echt een concreet beeld. 
Onder het genot van een kopje koffie of thee en een plakje (boeren)cake bekeken we hoe de distributie van de oogst werd opgestart. Op lange schragen lagen verschillende groentes en flink wat eieren. Rond 10 uur kwamen de eerste leden aangefietst om de opbrengst in de fietstassen te laden. Wij vertrokken na een welkomstwoord van de Bergense voorzitter voor een rondleiding. Eerst naar het zuidperceel met een mooie kruidentuin in opbouw en een flinke tunnelkas. Komkommers en tomaten stonden keurig in gelid. Dan realiseer je je pas echt dat dit allemaal menskracht kost en dat hier dus coöperatieleden aan het werk zijn geweest.

We zagen ook een tractor met skelterachtige stoeltjes. Een andere ploeg zet hiermee plantjes in de aarde. Oefening baart kunst, hoorden we. In eerste instantie is het een klusje dat niet iedereen direct gemakkelijk afgaat. De kippen waren nog opgehokt vanwege de vogelgriep. Ook op deze Herenboerderij was daar discussie over. Willen we dat wel als ze opgehokt moeten blijven?  
Op naar het noordperceel via de kalfjes en varkens. Geen namen geven aan de dieren, was het beleid, want dan wordt het moeilijker ze te slachten. Dat voornemen hield geen stand. Benieuwd tot hoeveel nieuwe vegetariërs dat gaat leiden bij Herenboeren Duinstreek 😉.  
En toen was het tijd voor een wederdienst. We gingen schoffelen of wieden bij een pompoenveld. Eendrachtig gingen we aan het werk om de eindeloze rijen groente onkruidvrij te maken. Met een gezamenlijke lunch sloten we het bezoek af. Bij vertrek mochten we zelfs nog resterende oogst meenemen! Zo aardig.
Dank aan de activiteitencommissie en Herenboeren Duinstreek voor deze activiteit, waarmee het Herenboeren-concept ging leven en het verlangen naar eigen grond nog meer is toegenomen. 

Herenboerenbier uitverkocht…     en opgehaald! 
Dat was een mooie oefening! Nadat bierbrouwer Frank Brakenhoff dit voorjaar 200 flessen Herenboeren bier (blond en wiezen) had gebrouwen, werden ze begin juni van een etiket voorzien en volgde het proces van de uitgifte. Kijk, dat is iets wat we natuurlijk onder de knie moeten krijgen straks op de boerderij. En gelukkig, dat is gelukt! Alle biertjes zijn de afgelopen weken bij de eigenaren terecht gekomen. We hopen dat jullie ervan genieten! De eerste reacties zijn heel positief. Wij kijken terug op een mooi eerste project binnen Herenboeren Kennemerland en bedanken Frank voor het heerlijke bier dat hij speciaal voor ons maakte. Proost!

Nieuwe datum kennismaken met leden
Wie zijn toch die eigenaren van Herenboeren Kennemerland? Met wie runnen we straks die boerderij? Nou, dat weten we! Het is telkens een genot om een flink stel aspirant-leden te mogen ontmoeten bij onze kennismakings-bijeenkomsten. Tijdens een gezellige wandeling leren we elkaar kennen en onder het genot van een kop koffie of thee wordt uitgebreid gepraat en nagedacht over de rol van eenieder op onze boerderij. Geslaagde middagen! 
Al onze leden willen we leren kennen tijdens deze kleinschalige kennismakingsbijeenkomsten. Nog geen bijeenkomst meegemaakt? Vanwege de flinke aanwas van nieuwe leden organiseren we na de vakantie een bijeenkomst op 24 september. We kijken ernaar uit om jullie daar te ontmoeten. Heb je een intentieverklaring ingevuld en heb je een nummer van ons ontvangen? Meld je dan aan onder vermelding van je nummer via het aanmeldformulier kennismakingsbijeenkomst.

Informatieavond 12 oktober in Heemskerk 
In mei hielden we een eerste fysieke informatieavond van Herenboeren Kennemerland in Castricum. Dat beviel zo goed dat we alweer een nieuwe datum hebben geprikt. Dit keer in Heemskerk. Heb je nog nooit een info-avond bijgewoond en ben je benieuwd naar het concept Herenboeren, meld je aan, kom langs op donderdag 12 oktober, ontmoet ons kartrekkersteam en we beantwoorden al jullie vragen. De exacte locatie in Heemskerk volgt later. Aanmelden

Wolter leest Handboek Ecologisch tuinieren 

Onze voorzitter leest alles wat los en vast zit over boeren en het boerenland. Deze maand las hij stukken uit het handboek Ecologisch tuinieren van Velt en keek hij zijn ogen uit in Veeboeren van Johan Witteveen. Het eerste boek is de bijbel voor de tuinierende mens. Pagina’s vol beschrijvingen over gewassen en hun specificaties. Een genot om door te bladeren. En echt een kloek boek! Het tweede boek is van Johan Witteveen. Die maakte een prachtig fotoboek over markante veeboeren in Nederland. Boeren die tegendraads zijn en het anders doen, vaak op de ouderwetse manier. Indrukwekkende types met bijzondere verhalen. Lees de recensies van Wolter in de rubriek Wolter leest
Lees jij net als Wolter ook weleens een boek dat interessant is voor Herenboeren? Of heb je een interessante film gezien? We nodigen van harte uit om jouw lees- of kijktip met ons te delen. Stuur je review naar ons en wie weet komt jouw tip in de nieuwsbrief. 
Ons grondteam speurt verder 
Binnen Herenboeren Kennemerland is een speciaal grondteam actief. Dit team brengt de omgeving in kaart, legt contact met grondbezitters en onderhoudt het netwerk met belangrijke spelers in het landschap. Dit grondteam haalt alles uit de kast om een plek te vinden om onze Herenboerderij te realiseren. Dat doen we discreet en zorgvuldig. Zo zijn het afgelopen jaar al een aantal interessante mogelijkheden zorgvuldig uitgezocht. Dat doen we niet alleen, maar met hulp van de bodemdeskundigen van Herenboeren Nederland.

Op dit moment zijn we met iets moois bezig, waar we – zoals jullie begrijpen – niets over kunnen vertellen. We hebben daarnaast ook nog een plan B achter de hand, mochten de huidige gesprekken niet tot een succesvol resultaat leiden. Ook zijn we in contact met de gebiedsregisseur van de provincie Noord-Holland. Weet in ieder geval dat we onze aspirant-leden natuurlijk als eersten informeren zodra er iets te melden is. Heb je zelf een interessant contact? Ken jij iemand met grond? We komen graag in gesprek met grondbezitters. Ook afgelopen week kregen we weer een tip van een aspirant-lid. Dank daarvoor: we zoeken het uit!
Eten met de seizoenen 
Met de seizoenen eten is niet alleen duurzaam, het is ook veel smakelijker! Een aardbei smaakt nou eenmaal veel lekkerder in juni dan in januari. Als je eet van de Herenboerderij, is dat de normaalste zaak van de wereld. Om alvast een beetje vertrouwd te raken met het ritme van de seizoenen houden we jullie op de hoogte van wat er nu van het land (of uit de koeling/opslag) komt. 
Deze week eten we venkelcourgette en sperziebonen. Heerlijk! Eet smakelijk. 
Deel de nieuwsbrief
Help je mee om onze Herenboerderij voor elkaar te krijgen? Laat iedereen weten van het bestaan van Herenboeren Kennemerland. Zorg ervoor dat anderen deze nieuwsbrief ook lezen. Stuur ‘m door naar je vrienden, kennissen en familie, en vraag ze om zich ook aan te melden. En volg ons! Op de website, op Facebook en Instagram.

Tot zover. Fijne zomer!

Namens ons kartrekkersteam,

Wolter (06-46846273), Nathalie, Bob en Denise

Deel dit bericht: