Nieuwsbrief #21: Een nieuw jaar Herenboeren

header nieuwsbrief HB

Beste liefhebbers van groenten en fruit van eigen boerderij, 

Een mooi nieuwjaar gewenst voor jullie allen! 2024 wordt een bijzonder jaar en daarover vertellen we jullie alles in deze verse nieuwsbrief. Dit jaar gaat Herenboeren Rorik van start én gaan we als Herenboeren Kennemerland verder met onze zoektocht naar een eigen plek. Het animo blijft onverminderd groot rond Castricum, Limmen, Heiloo en Egmond. We hebben inmiddels een flink aantal aspirant-leden. 

Lees je dit en ben je nog geen aspirant-lid? Aanmelden kan via deze link. Download de intentieverklaring en stuur ‘m op. Wist je dat aspirant-leden voorrang hebben bij inschrijving zodra we van start kunnen met onze Herenboerderij? Wees dus op tijd!  

En voor nu veel leesplezier! 

De ledenwerving voor Herenboeren Rorik is gestart

De afgelopen weken is er flink gewerkt aan het opstarten van de ledenwerving voor onze buren van Herenboeren Rorik. Zo kwam er razendsnel een e-mailaccountwebsite, een Facebook-pagina en een Instagram-account. Er werden nieuwe flyers en posters ontworpen (dank Coen!) en gedrukt. En de kartrekkers gingen langs de deuren. Op zondagmiddag 14 januari om 13:00 uur vindt de eerste informatiemiddag plaats en die zit al goed vol! Al meer dan 75 mensen meldden zich daarvoor aan. Wil je erbij zijn, meld je dan nog snel even aan. Kun je niet op 14 januari, dan ben je op zaterdag 20 januari welkom om 13:00 uur. 

Nieuwsbrief Herenboeren Rorik ook ontvangen 

In deze nieuwsbrief van Herenboeren Kennemerland houden we jullie natuurlijk ook op de hoogte van de opstart van Herenboeren Rorik. Wil je echter niets missen van de ontwikkelingen, meld je dan aan voor hun nieuwsbrief. Dat kan via de website van Herenboeren Rorik.  

Rorik campagne

De Kartrekkers van Herenboeren Rorik op campagne

Herenboeren Kennemerland gaat doorrrr…

We vertelden er al over in de laatste nieuwsbrief vorig jaar: Herenboeren Kennemerland gaat door. De initiatiefgroep blijft bestaan. Dat doen we om een aantal redenen. De belangrijkste is natuurlijk dat meer dan 100 aspirant-leden een Herenboerderij in de buurt willen. Ook zijn we inmiddels prima bekend in de regio. De wijze waarop Herenboeren Rorik ontstond (we werden benaderd), kwam mede door onze naamsbekendheid. Die bekendheid willen we dus zeker in stand houden. Daarvoor gaan we het komend jaar een aantal gerichte acties doen. Daarover later dit jaar meer.

We willen ook gebruikmaken van het ontstaan van Herenboeren Rorik. Het biedt ons de mogelijkheid om onze contacten (boeren, wethouders, organisaties) uit te nodigen en te laten zien hoe een Herenboerderij er in de praktijk uitziet. Ook biedt het een mooie gelegenheid voor onze aspirant-leden om activiteiten te organiseren. Denk aan meewerkdagen, themabijeenkomsten en rondleidingen. Genoeg te doen in 2024!

Het Groente Genootschap

De afgelopen jaren hadden we regelmatig contact met Joris en Bart, twee super-enthousiaste mannen uit Bakkum die bio-dynamische landbouw studeerden aan de Warmonderhof, de school voor duurzame landbouw. Hun droom: een eigen zelfoogsttuin beginnen in de omgeving van Castricum. We deelden regelmatig onze informatie over grondzaken en wisselden ervaringen uit. En mooi nieuws: het is ze gelukt! 

Samen hebben ze Het Groente Genootschap opgericht. En ze gaan boeren op ca. 1 ha grond op De Zanderij in Castricum. Het is een supertof concept waarover je alles leest op hun website. Woon je in Castricum en wil je dit jaar al eten van eigen tuin? Meld je dan aan op hun website (wees er snel bij, want voor je het weet is er een wachtlijst!).

2022_Goedentijd_MarkvStokkom_18

Foto: Mark van Stokkom

10 jaar Herenboeren Nederland

In oktober 2013 werd de stichting Herenboeren Nederland opgericht. Inmiddels zijn we 18 actieve boerderijen verder en zijn er meer dan 30 initiatiefgroepen. Speciaal voor dit jubileum stelde Herenboeren Nederland een prachtig magazine samen. Je kunt het magazine lezen op de website van Herenboeren Nederland

Eten met de seizoenen

Met de seizoenen eten is niet alleen duurzaam, het is ook veel smakelijker! Een aardbei smaakt nou eenmaal veel lekkerder in juni dan in januari. Als je eet van de Herenboerderij, is dat de normaalste zaak van de wereld. Kijk maar eens op de social media-kanalen van de verschillende werkende Herenboerderijen, als je wilt weten wat de oogst is.

Om alvast een beetje vertrouwd te raken met het ritme van de seizoenen houden we jullie op de hoogte van wat er nu van het land (of uit de koeling/opslag) komt. Deze week eten we palmkoolprei en spruiten. Heerlijk! Eet smakelijk.

Wolter leest

De laatste editie van Wolter leest. Als voorzitter van Herenboeren Kennemerland én Herenboeren Rorik is het nu even te druk en schiet het lezen erbij in. Als afscheid het boek De groene overmacht, van Maarten ’t Hart. Meer dan 60 columns en korte verhalen over tuinieren op zware zeeklei. Waarom dat toepasselijk is, lees je in het verslag op de website

Een Herenboer leest

Wat was het leerzaam om de afgelopen twee jaar meer dan 20 boeken te lezen over boeren, het boerenleven, agrarisch ondernemerschap en de natuur. Met veel plezier zal ik de rubriek voortzetten, als ik weer wat tijd in mijn agenda vind. Heb jij een boek gelezen dat absoluut in deze rubriek thuishoort, laat het ons weten en wie weet vind je jezelf in onze boekenrubriek die we omdopen naar: ‘Een Herenboer leest’. 

Maarten-t-Hart-2

Foto: Maarten ’t Hart

Een Herenboer kijkt: Gerlach

Op het documentaire festival idfa was het afgelopen november al een hit: de documentaire Gerlach. Pal naast een McDonalds en met de uitbreidende stad in zijn nek is Gerlach van Beinum een van de laatste klassieke akkerbouwers rond Amsterdam. In deze documentaire nemen filmmakers Aliona van der Horst en Luuk Bouwman je mee naar het met liefde gerunde boerenbedrijf van Gerlach. Je kunt ‘m online bestellen via Picl of ga deze vrijdag (om 15:00) of zondagmiddag (om 14:15) nog naar Corso bioscoop in Castricum.

Gerlach 2

Deel de nieuwsbrief

Help je mee om ook bij ons in de buurt een Herenboerderij voor elkaar te krijgen? Laat iedereen weten van het bestaan van Herenboeren Kennemerland. Zorg ervoor dat anderen deze nieuwsbrief ook lezen. Stuur ‘m door naar je vrienden, kennissen en familie, en vraag ze om zich ook aan te melden. En volg ons! Op de website, op Facebook en Instagram.  

Kreeg je de nieuwsbrief doorgestuurd, maar wil je hem zelf ook ontvangen? Stuur dan een mailtje naar kennemerland@herenboeren.nl

Tot zover! 

Het communicatieteam van Herenboeren Kennemerland

Wolter (06-46846273), Marjolein Zinkstok, Marijke Koppers, Marijke Stuyt en Roos van Swigchem

Deel dit bericht: